Sîmbătă, 25 ianuarie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta, nr. 38), poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul Autoimun, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autoare: Cecilia Ştefănescu, Cezar Paul-Bădescu şi Bogdan O. Popescu.
Autoimun este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura pentu copii. Dacă în cărţile ei anterioare – Nordul, Credinţa etc. –, excelent primite de critică, miza pe recuperarea unui timp (al copilăriei) şi a unui spaţiu (al lumii nord-transilvane în care s-a născut), în această nouă carte interesul ei glisează spre accidentul biografic imediat şi spre întrebările fundamentale ale parcursului nostru prin lume. Autoimun urmează o poveste de adîncime în care „personajul principal” se îmbolnăveşte, la treizeci şi cinci de ani, de o boală cronică. Sub acest pretext, el încearcă prin fiecare poem să-şi identifice fragmentar şi să-şi precizeze cît mai concret naraţiunea care, de fapt, îi subîntinde viaţa. Este atent la vocile din preajmă, dar, mai ales, se ascultă pe sine. Încearcă să vadă mai puţin detaliul medical, cît mai curînd felul fractalic în care particularul reverberează în universal. Nu-şi poate întrezări viitorul, însă reuşeşte să decupeze din trecut oameni şi întîmplări relevante. Din aluvionarea acestor secvenţe, se conturează un tablou complex, cu tonuri tari, precise, în care e vorba esenţial despre fiecare dintre noi, despre sens şi non-sens, despre viaţă.
„Ioana Nicolaie face parte din categoria poeţilor pentru care scrisul este un modus vivendi şi o călătorie în spaţiul pierdut al vîrstelor anterioare”, spune Carmen Muşat, iar Andrei Bodiu adaugă: „O autoare sobră de un subtil rafinament, ale cărei legături subterane dezvăluie o sensibilitate atipică pentru timpurile noastre, de o originalitate frapantă”.
Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A absolvit în 1997 Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, iar în 1998 a terminat cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi. După absolvire a lucrat în învăţămînt, în presă şi în domeniul editorial. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf), două romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sîrmă) şi literatură pentru copii (Aventurile lui Arik şi Arik şi mercenarii). A fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană, în 2008, cu titlul Der Norden. Cerul din burtă a fost publicat în 2013 în suedeză (cu titlul Himlen i magen) şi este în curs de apariţie în bulgară, iar O pasăre pe sîrmă este în curs de traducere în sîrbă. A fost inclusă în nouă volume colective româneşti (Ferestre ’98, 40238 Tescani, Cartea cu Bunici, Intelectuali la cratiţă etc.) şi în numeroase reviste şi antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, The Vanishing Point That Whistles: An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.). Invitată pentru lecturi şi conferinţe la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria.