Recent, la Pandora M au apărut două cărți de Babette Cole, cu titlurile Mami nu mi-a spus… și Domnul și Doamna Hormon. Sunt cărți de educație sexuală pentru copii. Primele câteva sute de exemplare s-au vândut în două ore la un seminar Parentime dedicat tocmai acestei chestiuni delicate: cum îi explici copilului cum stă treaba cu sexul și reproducerea. Cărțile nu fac decât să susțină dialogul părinte-copil mai mare de opt ani / în prepubertate despre subiecte care trebuie explicate, la un moment dat.
Pe lângă conținutul franc și ametaforic, aceste cărți au și ilustrații haioase – care da, e posibil să inducă în eroare, poate, părintele unui copil de cinci ani care caută distrat niște cărți cu poze amuzante, dar nu citește conținutul. Ajuns acasă, va trebui să dea niște explicații… :).
Ei bine, cărțile au fost considerate utile de majoritatea celor care au ajuns la ele, pentru că da, ușurează mult o discuție oarecum stânjenitoare. Însă au existat și reacții amuzante, de la mămici care probabil au apucat să spună fie povestea cu barza, fie metafora cu polenizarea.
Eu cred că trebuie să le vorbim onest copiilor despre sex și reproducere, atunci când se arată interesați de aceste subiecte. Înseamnă că sunt pregătiți să afle și e penibil să le vindem gogoși.
Mă gândesc că un băiat care află despre barză/polenizare o să fie ținta miștourilor amicilor care știu cum stă treaba de fapt cu sexul. Tot el o să aibă, probabil, ezitări/stângăcii sau mai știu eu ce la vârsta primei iubiri, o să fie un amant lamentabil și peste ani o să ajungă un mândru misfit pentru că n-a aflat la timp și după aia prea i-a fost jenă sau lehamite să corecteze informația. O să spuneți că nu e chiar așa: dacă un copil vrea să știe ceva, găsește el o cale să afle. De acord, dar uneori până află e deja tăvălit în penibil, pentru că mămica și tăticul sting lumina când doar se pupă și nu vorbesc despre treaba aia rușinoasă.
Am să vă spun care a fost feedback-ul fiului meu: ”La început mi s-a părut puțin stânjenitor, dar apoi mi-am dat seama că sunt lucruri utile și cred că astea sunt cărți bune și pentru educația sexuală de la școală, dacă o să fie vreo lecție din asta.” Suntem vii și nevătămați, niciun copil n-a fost șocat în timpul lecturii :).
Așa că dragi părinți adepți ale diverselor curente de parenting trendy, gen political correctness excesiv, ultraortodox ș.a., încercați discuția onestă, cu o carte alături. Face mai bine la sănătate pe termen lung!