de Virginia Costeschi
Un roman despre compasiune și devotament, obsesie și nebunie, lumini și umbre.
Lectură recomandată de elefant.ro:
de Chris Bohjalian
Editura Leda
„Suntem tentați să îi condamnăm pe oamenii străzii și să îi considerăm singurii vinovați pentru situația în care au ajuns. Uităm că, înainte să decadă, cei mai mulți dintre ei au avut vieți la fel de așezate ca ale noastre“, spune Bohjalian în nota care deschide romanul Dublă constrângere. Cu alte cuvinte, să admitem că diamantele strălucesc și în noroi și să acordăm prezumția de normalitate unor destine frânte. O pledoarie frumoasă pentru toleranță și compasiune, dar și un mystery cu un final fulminant, pe care nu vi-l voi dezvălui aici.
Dublă constrângere include 12 fotografii reale care au aparținut fotografului vagabond Bob „Soupy” Campbell, cel care a inspirat personajul Bobbie Crocker din roman. Imaginile au fost puse la dispoziția scriitorului de către o asociație umanitară care se îngrijește de oamenii fără adăpost în Burlington, Vermont și au fost punctul de pornire pentru acest roman. Marele atu al acestei cărți este, așadar, faptul că transformă o cutie cu poze prăfuite într-un thriller psihologic și redă strălucire unei vieți sfârșite lamentabil, într-un adăpost pentru vagabonzi. Cartea lui Bohjalian vorbește cu delicatețe despre afecțiunile mentale care schilodesc suflete și aruncă indivizi în lumi paralele, de nepătruns și de neînțeles pentru cei care trăiesc în așa-zisa normalitate. Intriga crește și se retrage, lăsând să vorbească imaginile din cutia cu poze a lui Bobbie Crocker.
Începutul dă fiori unui cititor care se aștepta, poate, la încă o carte ușoară, de weekend. Figura centrală a cărții, Laurel Estabrook, studentă în al doilea an la colegiu, este atacată în vreme ce se plimba cu bicicleta pe un drumeag din Vermont, iar din acest moment viaţa i se schimbă radical. Până atunci o fată deschisă şi înconjurată de prieteni, Laurel îşi găseşte refugiul în fotografie şi începe să lucreze ca voluntar, apoi, după terminarea colegiului, ca asistent social într-un adăpost pentru oamenii străzii. Acolo îl cunoaşte pe Bobbie Crocker, un bătrân de 82 de ani, bolnav de schizofrenie, a cărui singură avere este o cutie de fotografii pe care o păzește cu strășnicie de ochii curioşilor. Când Bobbie moare pe neaşteptate, Laurel descoperă că poveştile acestuia erau adevărate: Bobbie Crocker fusese cândva un fotograf de succes, care imortalizase personaje legendare precum Chuck Berry, Robert Frost şi Eartha Kitt.
Pe măsură ce fascinaţia lui Laurel faţă de viaţa lui Bobbie se transformă în obsesie, ea crede că unele dintre fotografiile acestuia dezvăluie un întunecat secret de familie. Iar căutarea adevărului o va purta într-un joc periculos, de-a şoarecele şi pisica. Este momentul în care intră în joc trecutul îndepărtat al lui Bobbie, construit ca un puzzle din imaginile pe care le păstrase cu sfințenie. În același timp, reprezintă o falie în intriga centrală, pentru că lectura te cufundă în lumea lui F. Scott Fitzgerald din Marele Gatsby. Bohjalian pare că a brodat o continuare a acestui roman, formată din scene disparate, asemănătoare flash-urilor unui aparat de fotografiat. Laurel se trezește prinsă în trei lumi deodată: viața ei reală, în care are o colegă de apartament și un iubit mult mai matur, dar care nu prea o ia în serios, viața lui Bobbie, așa cum și-l amintesc prietenii lui de la adăpostul pentru vagabonzi și perioada copilăriei și a tinereții agitate a aceluiași Bobbie, adusă în prezent de discuțiile cu sora lui și informațiile din presă.
Acțiunea se precipită spre final, când Laurel ajunge să lupte cu tot restul lumii pentru a-și apăra viziunea asupra vieții lui Bobbie. Va reuși să-i convingă pe ceilalți că are dreptate ori se va lăsa învinsă de bunul simț care te îndeamnă să stai în banca ta? Finalul surprinzător poate să te determine să te întorci la primele capitole, în încercarea de a descoperi detaliul care ți-a scăpat. Este și motivul pentru care ajungi să recomanzi prietenilor această carte.
Narațiunea puternică și subiectul romanului au făcut ca Dublă constrângere să debuteze direct pe locul 3 în lista de bestsellers a ziarului New York Times, în 2007. Critica de specialitate a apreciat atât simplitatea și veridicitatea poveștii, dar și scriitura frustă, imaginile puternice și personajele memorabile.
Chris Bohjalian a scris 13 romane de mare succes, între care Before You Know Kindness, The Buffalo Soldier, Skeletons at the Feast, The Law of Similars şi mai recentul Secrets of Eden, multe dintre scrierile sale figurând pe poziţii de top în lista de bestselleruri a ziarului New York Times. Romanul Midwives a fost declarat „Cea mai bună carte” de Publishers Weekly şi inclus pe lista de preferinţe a Clubului de lectură al lui Oprah. Thrillerele sale au fost traduse în peste douăzeci şi cinci de limbi şi două dintre ele — Midwives şi Past the Bleachers — au fost ecranizate. În 2002, lui Bohjalian i-a fost atribuit New England Book Award. Locuieşte în Vermont cu soţia şi fiica lui. Mai multe detalii pe www.chrisbohjalian.com.
Acum puteţi plasa o precomandă pentru acest titlu, care va fi în stoc de la 1 februarie.