Marți seară a avut loc lansarea volumului de proză al lui Dan Lungu intitulat sugestiv În iad toate becurile sunt arse. Stilul de scriere al romanului este plin de umor, pasajele cu argou adolescentin dând mai multă culoare.
Prezenți la eveniment pe lângă autor, au mai fost Luminița Corneanu și Daniel Cristea Enache.
Romanul este împărțit pe mai multe niveluri narative, în prima parte, registrul descriptiv este la persoana I iar în a doua parte, este la persoana III-a, eroul Franzelă devenit Victor, cu o căsătorie eșuată, capătă noi fețe interpretative.
„În puii mei, n-o să mă refuze pe mine o pisică!”
Autorul a preferat sa citească câteva fragmente din cartea sa, spunând că a scris repede acestă carte pentru ca a avut sentimentul ca pierde argoul adolescentin. Stilul de proză scurtă se remarcă în acest volum, în care autorul prezintă o parte din viața eroului perdant, pentru care viața nu mai are nici o surpriză, trăiește doar din amintiri, duce o viață total banală.
Dan Lungu se remarcă prin faptul că înțelege foarte bine sufletul omenesc, Luminița Corneanu accentuând că acest roman este „o pledoarie pentru cautarea unui sens în viață”, personajul principal al romanului fiind prototipul looserului, pentru care sotia de care era îndrăgostit, ajunge o străină pentru el, iar într-o zi întâlnește 2 personaje care îi vor schimba viața, luâdu-l într-o calatorie.
Paginile cu fragmente din romanul anterior „Băieți de gașcă” sunt introduse ca rezumat în această carte. Daniel Cristea Enache a spus: „Dan Lungu a reușit să mă câștige încă o dată cu talentul indiscutabil, cu rafinamentul superior. Este un scriitor profesionist, cu o mare forță epică”.
Cine este Dan Lungu?
Este un scriitor europenizat, unul dintre cei mai traduși scriitori din ultimul timp.
Dan Lungu (n. 1969, Botoşani), conferenţiar la Catedra de Sociologie, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, cărţile sale fiind publicate în zece limbi: franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă şi turcă.
A făcut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona şi este redactor al revistei Au Sud de l’Est (Paris). În 1996 iniţiază la Iaşi grupul literar Club 8, în 2001 şi 2002 este redactor-şef al revistei de cultură Timpul. În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitaţi la „Les belles étrangères”, Franţa.