Cel mai recent roman al lui Michel Houellebecq, Harta și teritoriul, recompensat în 2010 cu Premiul Goncourt, este o imagine în răspăr a lumii artei contemporane și a caracterului profund comercial al producțiilor sale, ce-și vehiculează la nesfârșit amalgamul de clișee. Cartea va fi lansată în cadrul Salonului de carte Bookfest pe 28 mai, la ora 18.30, la standul Polirom.
Deopotrivă clasic și modern, Harta si teritoriul (2010) este romanul unui scriitor ajuns la maturitate, care meditează cu o detașare ironic-melancolică asupra stării lumii și a ființelor ce o populează. Narațiunea urmărește parcursul biografic și creativ al lui Jed Martin, un artist mizantrop care devine faimos în întrega lume datorită fotografiilor de hărți realizate pentru Ghidurile Michelin și a ciclului său de portrete înfățișând meserii. Contrar tuturor așteptărilor, arta sa conceptuală, lipsită de orice suflu cultural, se dovedește a fi un mare succes comercial. Printr-o magistrală punere în abis, povestea ia o întorsătură insolită când Michel Houellebecq, care îi pozeaza lui Jed pentru portretul înfățișând meseria de scriitor, devine personaj al propriului roman și este omorât cu un sadism cutremurător în casa lui din Loiret.
Houellebecq este astăzi unul dintre cei mai citiți autori din lume. Presărată cu numeroase elemente de scandal, opera lui a fost tradusă în peste 40 de limbi. Primul său roman, Extinderea domeniului luptei, a fost remarcat imediat de revistele literare. Cu romanul următor, Particulele elementare (1998), scriitorul a cunoscut o celebritate imediată, urmând ca la aparitia romanului Platforma (2001) faima sa mondială să fie una fără precedent în ultimele decenii pentru un scriitor francez.
În colecția Biblioteca Polirom au mai fost traduse: Platforma (2003), Extinderea domeniului luptei (2005), Particulele elementare (ediția a doua revăzută, 2006), Posibilitatea unei insule (2006) și Inamici publici (2008; Polirom, 2009), în colaborare cu Bernard-Henry Lévy.