Biblia vitaminelor și mineralelor esențiale. Ghid complet pentru crearea unui program de suplimente de Dr. Shari Lieberman și Nancy Bruning, este considerată un manual complet pentru alcătuirea unei scheme de suplimente vitamino-minerale, mai ales pentru maturitate și maturitatea târzie: 55- 90 de ani (dar nu numai). Având trei ediții publicate până în anul 2011, cartea reprezintă un ghid concis și deosebit de explicit elaborat de specialiști în nutriție și geriatrie din Statele Unite.
În cele cinci capitole sunt prezentate dozele zilnice recomandate, detalierea caracteristicilor celor 13 vitamine și apoi a celor mai importante microelemente, cvasivitaminele sau alte elemente nutriționale, inclusiv ultra-microelementele minerale, cu rol activ în beneficiul sănătății, tabelele cu sursele vitaminice, noile recomandări privind dozele indicate, cu precizarea expresă când și cum trebuie utilizate aceste suplimente vitamino-minerale.
Iată un exemplu al modului în care sunt prezentate vitaminele în dinamica lor de acțiune: „În practica mea clinică, am constatat că niacina (vit.B3) este extrem de eficientă în reducerea colesterolului și a trigliceridelor. Când pacienții utilizează niacina și se reîntorc la medicii lor pentru examene medicale, aceștia sunt efectiv încântați de rezultate. Când am prescris unui pacient suplimente cu niacină ca parte componentă a programului de întreținere a sănătății, acesta a fost capabil să-și reducă nivelul colesterolului de la 350 la 250, iar trigliceridele de la 225 la 90“.
Nu este prima carte de specialitate care pune din nou problema dozei zilnice de vitamine și săruri minerale. Atunci când acestea au fost fixate, cu aproximativ jumătate de secol în urmă (imediat după cel Al Doilea Război Mondial), condițiile de sănătate, sociale și cele economice ale omenirii erau total diferite comparativ cu epoca actuală.
Prof. E. Mindell (SUA) compara în 2011corpul uman cu un automobil pe benzină în care vitaminele sunt bujiile care induc folosirea combustibililor (hranei). În mod uzual nu obținem din hrana zilnică toate elementele nutritive de care avem nevoie. Restul trebuie completat din altă parte: suplimentele vitamino-minerale. Dr. Strunz și colaboratorii săi (Germania) sunt chiar revoltați în privința modului în care a fost stabilit acest necesar vitamino-mineral, datele pe baza cărora a fost întocmit fiind luate, în general, din fișele de observație clinică ale pacienților. În momentul în care s-au prezentat pentru analize aceștia nu erau în starea fiziologică optimă și deci nivelul vitamino-mineral sanguin nu era poate cel normal. Autorii prezintă ca optime doze foarte ridicate mai ales în cazul vitaminelor: C, E, B1, B3, B6 (de 5 – 8 ori mai mari decât valorile din normativele curente).
Aproximativ aceleași doze zilnice le propun și autorii noștri, ceea ce înseamnă că destul de repede aceste norme vitaminice noi trebuie analizate și aduse la zi. Valorile propose de Dr. Lieberman & Bruning sunt confirmate de rezultate clinice obținute în geriatrie și nu numai, pe o perioadă de zeci de ani, în SUA. Ei au ținut cont de deviza clasicilor în munca de cercetare în medicină: „Nu afirmăm, experimentăm!“
Cert este că stresul zilnic și dorința noastră profundă de a fi longevivi nu se mai pot sprijini doar pe cea ce primim din alimentația zilnică. Trebuie să ne asigurăm noi resurse cu cale rapidă și eficientă de absorbție: suplimentele vitamino-minerale cu o rată de absorbție rapidă, ce nu poate fi realizată din alimentele ingerate. Ele vor optimiza utilizarea hranei și ne vor asigura o cantitate sporită de energie și nutrienți din aceleași alimente.
Recomandarea finală a autorilor se referă la felul cum trebuie să acționăm atunci când apelăm la folosirea acestor suplimente vitamino-minerale: „Vă rugăm să consultați medicul înainte de a lua orice fel de suplimente vitaminice sau minerale. Dacă medicul curant nu este la zi cu aceste norme vitamino-minerale consultați alt terapeut sau nutriționist. Obligatoriu faceți acest lucru“.