Astăzi s-a lansat Povestea unei trădări. Spionajul britanic în România 1940-1944, de Mihai Retegan, la RAO. În ciuda titlului sobru, este o carte ce poate citită cu plăcere și cu interes, care îmbină cu măiestrie informaţiile şi mărturiile din arhivele serviciilor secrete.
Bazată pe documente identificate în arhivele speciale ale Ministerului de Externe de la Londra, lucrarea devoalează politica Marii Britanii în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Povestea unei trădări vine în continuarea volumului SSI-SOE. Jurnal politic 1941-1946, o carte despre poliția politică înainte de dictatura comunistă. Autorul mărturisea că această a doua carte „e scrisă ca o poveste. Eroul trădării e neamul românesc din care Iuliu Maniu venea, întreaga nație română“.
În prezentarea sa, acad. Dinu C. Giurăscu a subliniat că volumul prezintă relațiile dintre serviciile de spionaj britanice și NKVD și cum a evoluat gândirea britanicilor față de România. „Trădarea a fost față de Iuliu Maniu, față de oamenii care au crezut că Vestul se va opune Uniunii Sovietice“, a explicat Giurăscu. Iar Alex Mihai Stoenescu a remarcat că după 1989 au apărut prea puţine cărţi de istorie, iar lucrarea lui Mihai Retegan umple un gol informaţional.
Inregistrare de la lansarea de carte „Povestea unei tradari”, cu Alex Mihai Stoenescu si Mihai Retegan