Patru romane pentru adolescenţi – volumele Înfruntarea şi Obsesia din seria Casa Nopţii, Îngerul nopţii de Becca Fitzpatrick şi Damnare de Lauren Kate au fost lansate vineri la Gaudeamus de către editura Litera. Înfruntarea şi Obsesia sunt numărul 4 şi respectiv 5 din serie, apărând la un an de la lansarea primului volum.

Invitaţi la lansare au fost Cătălin Sturza (jurnalist Radio România Cultural), Florin Grozea şi Mihai Sturzu (trupa HI-Q), Dana Musceleanu (redactor-şef revista Popcorn), Irina Ilie (redactor-coordonator serie fantasy pentru adolescenţi, editura Litera).

Dana Musceleanu a îndemnat tinerii nu numai să citească volumele prezentate, dar să încerce să scrie şi ei, spund că “e plin Bucureştiul şi de îngeri şi de demoni”. Cătălin Sturza a încântat audienţa cu o prezentare pe scurt a fiecărui volum în parte, subliniind faptul că deşi patru scriitoare lansează patru volume despre patru eroine, şi publicul masculin poate beneficia din plin de lectura lor, şlefuindu-şi comportamentul galant. Latura morală a volumelor este constituită de onestitate şi valoarea prieteniei, iar mesajul este acela că nu poţi reuşi singur, ci cu ajutorul prietenilor adevăraţi. Cătălin Sturza menţionează şi faptul că acest gen literar îşi găseşte rădăcini în cărţi precum Tom Sawyer şi Oliver Twist.

Muzicianul Florin Grozea, care a mărturisit că este de meserie professor de română şi engleză, a subliniat valoarea lecturii şi a educaţiei, spunând că “educaţia te ajută să vă îndepliniţi visele” şi că “lectura te îmbogăţeşte sufleteşte”. Colegul său de trupă Mihai Sturzu a mărturisit că nu a citit decât 10 pagini din volumul Înfruntarea, dar că a descoperit în standul Litera multe cărţi pe care şi le-ar fi dorit când era în liceu, sfătuindu-i pe tinerii prezenţi să profite din plin de ele. La final, membrii trupei HI-Q au dat autografe tinerilor prezenţi, iar editura Litera a oferit gratuit primul volum din seria Casa Nopţii.

VIDEO: Lansare de carte HI-Q

Back to top