A apărut ultimul volum al trilogiei 1Q84

A apărut ultimul volum al trilogiei 1Q84

Prima traducere din acest an pe care le-o propune colecția Biblioteca Polirom iubitorilor de ficțiune din Romania este mult-așteptatul volum 3 al trilogiei 1Q84, o carte în care Haruki Murakami ne promite să dezlege enigmele lăsate în suspans, un roman în care magicul și oniricul sunt lăsate să se manifeste cu naturalețe și ingeniozitate. Cartea a sosit azi de tipografie și va fi în librării în zilele următoare.

Rămânem în 1Q84 sau există totuși o portiță înapoi către 1984? Menit să ofere un final poveștii lui Tengo și a lui Aomame, ultimul volum aduce o serie de complicații narative. Deși continuă cu același suspans nebun din primele două volume, povestea trece acum într-un registru mai cald, mai protector. Optica se schimbă, miza se schimbă. Structura cărții urmează acum nu două, ci trei fire narative, care tind tot mai mult să se intersecteze. Se creează punți, se oferă răspunsuri, dar sunt răspunsuri care doar deschid calea către noi întrebări.

„Te-ai aștepta ca, odată cu ultima pagină, o carte atiât de mare să-și încheie socotelile cu publicul său, să rezolve orice urmă de mister. Domnul Murakami respinge astfel de «mărunte» obligații și lasă câteva dintre răspunsurile la întrebări în voia imaginației cititorului“. (The New York Times)

„Trăim într-o lume falsă. Ne uităm la știri falsificate, luptăm un război fals și ne lăsăm viețile în mâinile unui guvern fals. În toată această imagine a falsității fără margini, reușim să găsim și o fărâma de real. Așa se face că pășim printr-un labirint de scene false, în care singurul lucru adevărat este dorința noastră de a comunica, de a ajunge la capăt“. (Haruki Murakami)

„În acest ultim volum din 1Q84, regăsim ecouri din trilogia Millennium, a lui Stieg Larsson, doar că în epopeea suedeză nu ies spiriduși înspăimântători din gurile caprelor și ale oamenilor, nici nu apare ca din senin o a doua lună. Aceasta e și marca unui roman semnat de Haruki Murakami, în care magicul și oniricul sunt lăsate să se manifeste cu naturalețea și ingeniozitatea cu care personajele sale și-ar gaăti complicate feluri de mâncare“. (The Guardian)

Back to top