Joi, 28 iunie, de la ora 18.00, la librăria Kretzulescu din Bucureşti a avut loc un eveniment special: lansarea celui mai nou roman semnat de Adrian Chivu, Strada, apărut recent în colecţia Ego. Proză a editurii Polirom. Au fost invitați să împărtășească impresii despre carte și amintiri din preadolescență: Daniela Zeca-Buzura, Cristian Teodorescu şi Tudor Călin Zarojanu.
De asemenea, actorul Florin Piersic Jr. a citit un fragment din roman, iar coincidența a făcut ca lectura pasajului despre comentariul la o poezie patriotică să fie însoțită de trecerea unui grup de manifestanți care scandau….lozinci patriotice.
Strada, roman publicat şi în ediţie digitală, este un amestec de South Park şi Amintiri din copilărie, o poveste plină de umor, sensibilitate discretă şi tristeţe despre candoarea şi cruzimile vîrstei. Eu aș adăuga că are accente puternice din Mark Twain, căci Traian, personajul principal din Strada, nu e prea departe de Tom Sawyer.
Istorisită la persoana întîi chiar de protagonistul său, Traian, un puști de 11 ani, povestea are în centru dispariţia unchiului acestuia, mister în jurul căruia unul dintre prietenii băiatului construieşte un scenariu în care unchiul a fost omorît de soţia lui, cu ajutorul mamei lui Traian. El îşi convinge prietenii că are dreptate şi dezvoltă scenariul pînă la un nivel fabulos, brodînd o istorie complicată în care intriga poliţistă se împleteşte cu plăsmuiri alimentate de spaimă, superstiţii şi credinţa în strigoi, ce reflectă felul în care sensibilitatea celor mici percepe lumea de neînţeles a adulţilor, cu dramele şi complicaţiile sale. Toate acestea se proiectează pe fundalul întîmplărilor mărunte şi înduioşătoare ce recompun nostalgic copilăria în România anilor ’80: mersul la şcoală şi poznele mai mult sau mai puţin inocente din jurul blocului, conflictele dintre grupurile rivale din cartier, trezirile matinale urmate de statul la cozile de la alimentara, schimbul de timbre, completarea oracolului, filmele „cu bătăi” de pe casete video, dar şi emoţiile primei iubiri şi descoperirea sexualităţii.
Adrian Chivu s-a născut în 1975 la Bucureşti. Volume publicate: Schizosonet (Brumar, 2005), Caiet de desen (Curtea Veche, 2008), Exit (Curtea Veche, 2008), Benzi desenate (Curtea Veche, 2009), Obraji albaştri, pleoape verzi şi buze mov (Curtea Veche, 2010). Romanul său de debut, Caiet de desen, a fost tradus în limba italiană (Aìsara, 2011), iar în 2008 a fost nominalizat la Premiile Prometheus. Acelaşi roman a obţinut premiul Insula Europea (Italia, 2009) şi o menţiune specială din partea comisiei de acordare a Premiului Francesco Alziator (Italia, 2011). În luna mai a anului 2011 Adrian Chivu a beneficiat de o bursă la Viena, oferită de Bank Austria Literaris.
Evenimentul a fost moderat de Virginia Costeschi, editor BookMag. Un eveniment BookMag dedicat unui autor Polirom, la librăria Kretzulescu, o gazdă excelentă.