Becca Fitzpatrick: „Era nevoie de o minune ca să pot publica prima carte“

Becca Fitzpatrick: „Era nevoie de o minune ca să pot publica prima carte“

Becca Fitzpatrick visează să devină scriitoare încă de pe vremea când frecventa grădinița. Dintotdeauna i-au plăcut poveștile cu prinți și prințese și iată că a ajus să transpună o astfel de poveste într-o saga care are un succes internațional la care nici nu a visat. Dar lucrurile nu au fost întotdeauna atât de roz pentru Becca Fitzpatrick. A avut nevoie de cinci ani, în care a primit 100 de răspunsuri negative din partea publisherilor, până a convins pe unul dintre ei că romanul său de debut, Îngerul nopții, are potențial de bestseller. Ce s-a întâmplat de la prima apariție a cărții și până în prezent este istoria cunoscută de toată lumea. Ce secrete ascunde saga creată de Fitzpatrick aflați chiar de la autoare:

 

Ce te-a inspirat să creezi povestea şi personajele din Îngerul nopții?

În mod ciudat, pentru Îngerul nopții (Hush, Hush) m-am inspirat din ceva ce mi s-a întâmplat în liceu în timpul orei de biologie. În carte e o scenă în care profesorul de biologie al Norei îi cere să menţioneze câteva trăsături pe care şi le-ar dori ea la un bărbat. Profesorul meu de biologie mi-a pus aceeaşi întrebare (indecentă!) în timpul lecţiei despre reproducerea umană. Acea scenă dintre Nora şi profesorul ei a fost prima pe care am scris-o, iar restul poveştii s-a dezvoltat din ea. Cartea nu este în niciun caz autobiografică, însă am pornit de la câteva experienţe din anii mei de liceu. Am încercat să-mi reamintesc cum e când te îndrăgosteşti pentru prima dată, când eşti trădat pentru prima dată şi cum să faci faţă unor situaţii complicate de familie. Şi, chiar dacă, poate, nu ar trebui să spun asta, mărturisesc că multe dintre personajele din seria Îngerul nopții sunt inspirate din oameni pe care i-am cunoscut în adolescenţă.

 

Ce surse de documentare ai folosit pentru Îngerii căzuţi şi Nefilimi?

Am crescut mergând la Şcoala Duminicală în fiecare săptămână şi ascultând poveşti din Biblie, aşa că să scriu despre îngeri mi se părea o idee familiară. În loc să mă apuc să fac o cercetare amănunţită despre îngeri, aceştia veneau din mine, prindeau formă din propriile mele experienţe de viaţă şi din creativitatea mea.

 

Te aşteptai ca Îngerul nopții să aibă asemenea succes? În opinia ta, care sunt condiţiile care să ducă la o recunoaştere pe plan mondial?

Să fiu sinceră, consider că nu merit nici măcar o fărâmă din succesul pe care l-am avut. Mă simt foarte, foarte norocoasă. Am un sistem de susţinere extraordinar, începând de la editorii mei, din SUA şi din toată lumea. Apoi, tot meritul e al cititorilor şi fanilor mei, pe care îi apreciez enorm – nimic nu s-ar fi întâmplat fără ei. M-au întrebat mai mulţi oameni cum e să ai succes peste noapte, însă nu cred că îşi dau seama că am avut nevoie de cinci ani ca să vând Îngerul nopții. În toată acea perioadă am adunat 100 de răspunsuri negative. Mă gândeam că era nevoie de o minune ca să o pot publica!

 

Ce ar trebui să aşteptăm de la urmarea poveştii de dragoste dintre Nora şi Patch?

În timp ce Nora investighează moartea tatălui ei, unele lucruri nu prea au logică. Chiar dacă nu vrea să-l bănuiască pe Patch de implicare, e destul de clar că acesta ştie mai mult decât lasă să se vadă. Relaţia lor intră în impas, iar faptul că Marcie Millar face tot posibilul să-l seducă pe Patch înrăutăţeşte lucrurile… asta ca să nu mai vorbim că apare un bărbat nou, care îi distrage atenţia Norei. Cât despre Vee, acaparează tot prim-planul în Crescendo! Cartea e foarte tensionată şi tulburătoare, iar eu am folosit-o pe Vee ca să dau poveştii o notă mai simplă şi mai amuzantă. Este personajul meu preferat dintre toate.

 

Când îţi scrii poveştile, ţii cont de sugestiile primite de la fani?

Nu, însă e distractiv să aflu toate teoriile şi speculaţiile lor. Dacă aş încerca să-i mulţumesc pe toţi şi să iau în considerare toate sugestiile pe care le primesc, nu mi-aş termina niciodată povestea, ha! Însă pot să spun că mă gândesc tot timpul la ceea ce aşteaptă cititorii de la mine, iar sentimentul cel mai rău (probabil pentru toţi scriitorii!) este să am senzaţia că poveştile mele au dezamăgit.

 

Să ne imaginăm că un regizor faimos îţi alege romanul ca scenariu pentru filmul său. Cine crezi că ar fi actorii cei mai potriviţi pentru rolurile Nora şi Patch?

Mi se pune destul de des această întrebare şi, din păcate, cred că toţi actorii pe care i-aş alege sunt acum prea în vârstă pentru aceste roluri. Luând asta în considerare, iată-i!

Patch: Steven Strait
Nora: Leighton Meester sau Emmy Rossum
Rixon: Louis Prades
Vee: Emma Stone (însă ar trebui să mai ia în greutate!)
Dabria: o Vanessa Paradis tânără.

 

Crescendo nu e sfârşitul poveştii cu Nora şi Patch, aventurile lor continuă în Silence și Finale.

Cea de-a treia carte a seriei aduce o reconciliere între Nora și Patch și chiar o luptă comună contra unui inamic de temut, care ar avea puterea să le distrugă iubirea. Silence va apărea în România în luna aprilie. Cea de-a patra carte din serie, Finale, va apărea în această toamnă.


 

Interviu pus la dispoziția BookMag de către editura Litera.

Imagine scriitoare: beccafitzpatrick.com
Back to top