Biblioteca pentru o viață sănătoasă
Hrană pentru sănătate optimă

Biblioteca pentru o viață sănătoasă  Hrană pentru sănătate optimă

Nutriționiștii noștri Prof. Dr. George Puia Negulescu, Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi și Dr. Șerban Puia Negulescu vă recomandă Hrană pentru sănătate, o reluare adăugită și revizuită a lucrării Înapoi în Paradis, scrisă în anul 1939 de Jethro Kloss.

În ediția actuală a fost păstrat cu fidelitate textul original și s-a făcut doar o actualizare a informațiilor nutriționale, având în vedere cei peste 70 de ani de la prima publicare. Cele trei capitole: Componentele nutritive ale hranei (glucide, grăsimi, proteine etc.), Alimentele (cereale, legume, fructe) și Prepararea alimentelor (rețete tradiționale din America începutului de secol  XX, cu influența bucătăriei națiunilor emigrante), fac o introducere în alimentația clasică, simplă, cu iz de gospodărie rurală, total independentă de alimentele procesate și conservate ale marilor magazine. Realizăm acest aspect mai ales când parcurgem rețetele de preparare a legumelor, cerealelor etc., asemănătoare cu cele pe care le găsim în rețetele  de bucătărie românească din perioada interbelică.

Cartea aceasta reprezintă încă o lucrare care ne îndeamnă să acționăm cu responsabilitate și inteligență în alegerea produselor cu care ne hrănim zilnic. Cele mai importante sfaturi le veți găsi în capitolul Diete sănătoase pentru un organism sănătos (pag.154). Iată și o considerație ușor amuzantă, dar foarte adevărată: „Jumătate din ce mâncăm ne menține funcțiile vitale, iar cealaltă jumătate le asigură existența medicilor“.

Multe dintre afecțiunile ce apar în timpul vieții sunt rezultatul consumului de alimente prelucrate industrial; în urma rafinării extreme prin tehnologii industriale complexe, alimentele nu vor  mai furniza elementele necesare unui optim metabolic (vitamine, săruri minerale, antioxidanți, proteine de calitate), iar organismul va fi obligat să fixeze și apoi să elimine toxinele rezultate.

Exemplu: o porție de cartofi prăjiți în uleiul de ieri sau alaltăieri din fast food ne consumă în totalitate rezervele de vitamina E. (Grăsimile oxidate trebuie obligatoriu să primească în timpul absorbției intestinale o moleculă de vitamina E atașată la fiecare moleculă de grăsime , pentru protecția oxidativă a  acestora).

Se fac câteva recomandări pentru o alimentație considerată normală:

  • Nu consumați fructe și legume în același timp.
  • Nu luați gustări între mese.
  • Nu beți lichide în timpul mesei.
  • Lăsați un interval de circa 5 ore între mese. (De fapt, timpul de digestie a alimentelor este cuprins între o oră (orez fiert) și 3 ore  și 1/2  (ouă fierte sau prăjite, morcovi fierți, fasole, cartofi fierți, diverse sortimente de carne).

Unele dintre recomandări sunt greu de aplicat, mai ales dacă avem  o muncă de birou stresantă, fiind puțin probabil că vom putea rezista 5 ore fără un aperitiv sau un dulce, pentru refacerea rezervei de energie imediată.

Folosirea leguminoaselor (linte, mazăre, fasole, soia) ca înlocuitoare pentru carne și produsele din carne, o anumită perioadă din săptămână, poate avea un efect benefic asupra funcțiilor noastre metabolice, deoarece leguminoasele se digeră mai ușor și produc mai puțin metaboliți toxici ce trebuie eliminați din organism. Proteinele animale în exces au metaboliți de excreție în cantități foarte ridicate comparativ cu proteinele vegetale mai prietenoase cu organele noastre de purificare metabolică.

Autorul ne sugerează să utilizăm în hrana noastră zilnică leguminoase (boabe de fasole) și cereale (grâu) sub formă germinată. Prin germinarea acestor produse vegetale se mărește cantitatea de proteine absorbabile și a vitaminelor hidrosolubile de 2-5 ori. Transformările biochimice ale proteinelor în peptide și a amidonului în zaharuri simple fac ca timpul de digestie și procentele de absorbție ale nutrienților să se optimizeze metabolic.

Dieta cu fructe este recomandată pentru eliminarea diverselor substanțe metabolice considerate toxice.

Acizii naturali conținuti de fructe – acidul malic din mere, pere, prune, struguri, roșii; acidul citric din căpșuni, zmeură, coacăze, citrice; acidul tartaric din ananas și struguri; acidul oxalic din prune, roșii, rubarbă, măceș, spanac etc; acidul lactic din laptele integral – vor deveni substanțe alcaline sub acțiunea enzimelor tubului digestiv  și vor determina creșterea rezervei alcaline a organismului.

Fructele proaspete au un rol purgativ deosebit, iar germenii patogeni nu se pot dezvolta în prezența sucurilor naturale ale acestor fructe.

O dietă de 1-5 zile cu sucuri de fructe (5-8 pahare /zi), ținută de cel puțin patru ori pe an ne poate re-echilibra ionic (refacerea rezervei alcaline) și detoxifia, prin reducerea numărului de bacterii saprofite existente în tubul digestiv, începând cu stomacul și teminând cu intestinul gros. Este important ca atunci când consumăm fructe sau sucuri să nu adăugăm zahăr sau miere în  acestea. Pot rezulta fermentații care vor anula efectul benefic al fructelor proaspete.

Cele cinci organe ce elimină toxinele din organism sunt: pielea, plămânii, intestinele, rinichii și ficatul. O îngrijire atentă a acestora, începând cu baia zilnică și continuând cu mișcarea și consumul atent de alimente care ne plac și știm că nu ne pot face rău, va avea ca efect final un organism sănătos, pe care să ne putem bizui timp îndelungat.

Back to top