Bloomsday la Bucureşti – sărbătoare dedicată scriitorului irlandez James Joyce

Bloomsday la Bucureşti – sărbătoare dedicată scriitorului irlandez James Joyce

Sâmbătă, 16 iunie 2012, la ora 17.00, în Piaţa Valter Mărăcineanu din București (în faţa localului The James Joyce Pub & Restaurant, zona Cișmigiu) va avea loc prima ediție a festivalului Bloomsday la Bucureşti, desfășurat sub patronajul E.S. domnul Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei în România, anunță ICR. Acest eveniment cultural unic este dedicat operei literare Ulise a scriitorului irlandez James Joyce.

Bloomsday se sărbătoreşte în întreaga lume în fiecare an pe data de 16 iunie, ziua în care se desfăşoară acţiunea din romanul Ulise de James Joyce. Sărbătoarea a preluat numele personajului principal al cărții, Leopold Bloom.

Anul acesta, Bucureştiul se va alătura, pentru prima dată, celor peste 40 de oraşe din lume care sărbătoresc Bloomsday. Vor avea loc lecturi din romanul Ulise şi vor fi interpretate piese muzicale asociate cu opera lui Joyce. Actorul Ion Caramitru, invitat de onoare, va lectura pasaje din roman, acestuia alăturându-i-se actori de la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti şi muzicieni de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Evenimentul va fi deschis de E.S. domnul Oliver Grogan, care este de părere că „cititorii români sunt familiarizaţi cu opera lui James Joyce, iar noi încurajăm publicul larg să se alăture acestei manifestări culturale pentru a afla şi mai multe depre acest scriitor irlandez renumit”.

Back to top