Colecția unică de bijuterii, accesorii de modă și decorațiuni interioare realizate de designerii cehi Ana Kozova, Jana Krovova și Linda Ciharova reunite sub numele TRASH MADE va fi prezentată și la București. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 7 aprilie, ora 19:00 la galeria Atelier 35 (Strada Șelari 13).
Instalațiile TRASH MADE au avut mare succes la DESIGNBLOK, cel mai important show de design din Praga. Autorii folosesc aparate electrocasnice vechi, cum ar fi tastaturi provenite de la calculatoare, telefoane mobile sau radiouri stricate pe care le transformă în piese prețioase de artă.
„Sunt foarte fericit că putem organiza această expoziție unică în București, pe care artistele au pregătit-o special pentru Atelierul 35. Mai mult decât atât, este prima dată când acest proiect este prezentat și în altă țara, în afara Republicii Cehe“, spune Rene Kubasek, director Centrul Ceh București.
Pe lângă expoziție vor mai fi și alte activități conexe, cum ar fi Scrabble jucat cu litere din tastatura calculatorului, iar ziua de 8 aprilie va fi dedicată workshop-urilor pentru copii, în cadrul cărora aceștia își vor confecționa propriile bijuterii din calculatoare sau telefoane mobile uzate.
„Participanții la această expoziție sunt invitați să-și aducă propriile mici aparate electrocasnice uzate. Le vom arăta ce fel de bijuterii pot să-și confecționeze din ele“, spune designerul TRASH MADE Anna Kozova, cea care va organiza workshop-ul de la Atelier 35.
„Într-un fel, aceasta este urmarea evenimentului Second Chance, când am strâns sute de brazi de Crăciun aruncați la gunoi și i-am plantat în Parcul Izvor din București, la începutul anului acesta, în ianuarie. Vrem să arătăm încă o dată, că arta și spiritul ecologic merg îmbinate foarte ușor”, a adăugat Rene Kubasek.
Colecția TRASH MADE a fost realizată în colaborare cu REMA Systems (o companie de reciclare non-profit din Republica Cehă, care colectează, sortează și reciclează materialele electronice uzate). Câteva din produsele prezentate au fost confecționate în cadrul unor workshop-uri realizate cu persoane cu dizabilități fizice sau psihice.