Unul dintre cei mai apreciați autori contemporani de cărți pentru copii, Mark Lowery a lansat, la începutul acestui an, în Marea Britanie, cel mai recent roman al său, Călătoria mea cu Charlie, primit cu entuziasm de cititori și critici. La doar câteva luni distanță, cartea a apărut și în librăriile românești, publicată de Editura Pandora M, în colecția Literati, dedicată cititorilor de 8-14 ani.
„Un roman minunat, amuzant și trist deopotrivă … o poveste înduioșătoare despre bunătate și pierdere”, scria The Sunday Times despre cea mai recentă carte semnată de Mark Lowery. Între volumele scrise de autorul britanic, Călătoria mea cu Charlie se distinge atât prin stil, cât și prin povestea sa uimitoare.
Călătoria mea cu Charlie este o poveste despre dragostea dintre frați, despre devotament și celebrarea unicității ființei umane, scrisă cu umor, dar totodată și emoționantă. Martin, un băiat de 13 ani și Charlie, fratele lui mai mic, pornesc pe furiș într-o călătorie specială, de 421 de mile (678 de kilometri), din Preston până în vârful peninsulei Cornwall. Cu trenul, autobuzul sau taxiul, burdușiți cu provizii de biscuiți și ciocolată, cei doi băieți sunt hotărâți să mai viziteze o dată portul unde, cu regularitate, își face apariția un delfin – prietenul lor din vacanța pe care au petrecut-o acolo în urmă cu un an.
„Cartea aceasta este diferită”, a mărturisit Mark Lowery pentru blogul britanic de cărți toppsta.com. „Mi-a venit în minte deodată, aproape în forma sa completă. Am avut un soi de vis, într-o noapte, când nu puteam dormi și mă perpeleam, între starea de veghe și somn. Am văzut, ca să zic așa, un delfin care făcea tumbe în apă, când asfințitul cobora peste un sat pescăresc. Am scris și o poezie despre asta, în mintea mea. În vis mai erau și doi băieți, care priveau delfinul de pe digurile portului. Am știut imediat cine erau și ce făceau acolo. Mai departe, povestea lor s-a scris singură”, spune Mark Lowery.
Deși recunoaște că povestea amuzantă și tristă a celor doi frați este una fictivă, scriitorul britanic subliniază că în ea vom descoperi unele dintre lucrurile importante și care dau farmec vieții: „Familia, magia naturii și acel moment atât de special când poți contempla un animal în sălbăticie. Am împrumutat însă din copilăria mea și episoade reale de viață – vacanțele cu familia la Cornwall și acel sentiment de aventură pe care-l ai când, la prima oră a dimineții, pășești într-un tren și te îndrepți spre un loc minunat”.
„Charlie nu e un copil obișnuit. E unul dintr-un milion. De fapt, e unul dintr-un Charlilion. Că veni vorba, Charlilionul e un cuvânt inventat de el, egal cu infinitate plus unu.” Descrierea îi aparține tot lui Martin, ale cărui sentimente pentru Charlie cuprind „un Charlilion” de nuanțe. Charlie s-a născut prematur, a fost la un pas de moarte, pe care a „fentat-o”, chiar spre surprinderea medicilor. Iar încăpățânarea lui de a trăi a fost notificată și în ziarul local: „Copilul minune”, „luptătorul Charlie” i s-a spus.
Charlie „vede prost cu un ochi, are un cap imens, sforăie ca un hipopotam, se îmbolnăvește des, are gusturi ciudate la mâncare și o memorie oribilă, e mereu fără suflare din cauza astmului, firav și impertinent, nu e în stare să facă nimic de unul singur și nici să se concentreze mai mult de două secunde, cu mintea pe dos și nu pricepe ce este pericolul. Prietenul meu cel mai bun din absolut toată lumea” completează Martin portretul fratelui său.
Relația dintre cei doi frați, descrierea atât de precisă a sentimentelor pe care le are Martin pentru fratele său mai mic – duioșie, responsabilitate asumată și multă dragoste – sunt lucrurile care impresionează cel mai mult la acest roman care se adresează copiilor cu vârste de la 9 ani în sus. Paradoxal, umorul care „condimentează” povestea aventurii în care pornesc cei doi frați și care este, de fapt, viața însăși, intensifică și mai mult lirismul narațiunii.
Călătoria mea cu Charlie nu este doar un roman pentru copii. Se citește cu emoție și de adulți și, în general, de orice persoană doritoare de o carte impresionantă, foarte bine scrisă, amuzantă și tristă în egală măsură și cu notații atât de exacte a celor mai delicate sentimente.
Mark Lowery a crescut în Preston, dar acum locuiește lângă Cambridge cu familia sa și este profesor de școală primară. Pe vremuri făcea mult sport – alerga, mergea cu bicicleta, înota, citea, dar acum preferă să stea acasă, să schimbe scutece și să-i distreze pe cei trei copii mici ai săi. În timpul rămas încă mai caută o prăjitură care să nu-i placă. Mark Lowery deține un Master în Literatură pentru Copii. Primele două cărți ale sale – Socks Are Not Enough și Pants are Everything au fost nominalizate la Roald Dahl Funny Prize. Este și autorul seriei Roman Garstang (The Jam Doughnut that Ruined my Life, The Chicken Nugget Ambush, Attack of the Woolly Jumper, The Great Caravan Catastrophe).