Cărţi de urmărit în 2012

Cărţi de urmărit în 2012

Dacă tot e vremea listelor, a bilanţurilor şi a planurilor măreţe pentru anul următor, vă voi spune ce am eu de gând să vânez în 2012.

Volumul al treilea din 1Q84, de Haruki Murakami. Pentru că îmi place Murakami, pentru că primele două volume mi-au confirmat talentul şi creativitatea unui scriitor de nişă care a cucerit o lume întreagă cu romanele sale. Şi n-a fost nevoit să scrie nici siropuri, nici romane de duzină, el face literatură adevărată. Va apărea la Polirom.

Sper să citesc The Magic of Reality de Richard Dawkins, fie în traducere la Humanitas, fie în original. Dawkins deschide cutia Pandorei şi încearcă să stabilească graniţa dintre realitate şi mai multe feluri de magie. Un demers fascinant.

Dacă editura Nemira îşi ţine promisiunea, vom avea traducerea la The Sense of an Ending de Julian Barnes până la Bookfest 2012. Cea mai recentă carte a lui Barnes, cea care i-a adus Bookerul în 2011, continuă seria interogaţiilor pe tema sfârşitului.

Tot Nemira trebuie să ne livreze finalul seriei Cântec de gheaţă şi foc de George R. Martin. O lectură deloc uşoară la primul volum, se arată interesantă şi acaparatoare după ce intri în acţiune şi pricepi construcţia romanului.

Spiral(a), al cincilea volum al seriei de mare succes Tunele ar trebui să apară la Grupul Editorial Corint. Will Burrows este unul dintre cele mai reuşite personaje masculine din ficţiunea pentru adolescenţi de la Harry Potter încoace.

Stephen King a promis de câţiva ani o continuare la The Shining, numită Dr. Sleep. Editorii săi susţin că marea lansare va fi în 2012. Eu una aştept acest roman, pentru că sunt curioasă dacă se va ridica la calitatea primului. Tot de la Nemira ar trebui să vină.

Flight Behaviour este noul roman semnat de autoarea britanică Barbara Kingsolver, o scriitoare care se pare că nu a intrat încă în graţiile vreunui editor român. Ori nu ştiu eu încă numele norocosului editor. Kingsolver a fost aclamată intens pentru The Lacuna, roman cu care a câştigat Premiul Orange în 2010, dar şi pentru precedentul, The Poisonwood Bible.

Anne Tyler va lansa încă un roman despre fantomele trecutului, pacea cu sine şi alte marote psihoscriitoriceşti, The Beginner’s Goodbye. Deşi romanul ei precedent, Busola lui Noe, foarte apreciat de criticii americani, a fost tradus destul de rapid şi la noi, de către editura Univers, nu a stârnit cine ştie ce reacţii.

Ar mai trebui să apară, în străinătate, următoarele titluri interesante: New Ways to Kill Your Mother de Colm Toibin, The Ecstasy of Influence de Jonathan Lethem, Between Parentheses de Roberto Bolano, Farther Away de Jonathan Franzen, Bring up the Bodies de Hilary Mantel, How the World Works de Noam Chomsky, Land’s Edge de Tim Winton, The Chemickal Marriage de G.W. Dahlquist, The Chemistry of Tears de Peter Carey, Waiting for Sunrise de William Boyd, Distrust that Flavor de William Gibson, The Red House de Mark Haddon, Scenes from Early Life de Philip Hensher…şi multe altele.

N-am zis nimic despre seriile de ficţiune, aici am foarte puţini favoriţi, pentru că mi se par peltele, cele mai multe. Totuşi, aştept cu interes de la Grupul Editorial Corint Insurgent, volumul doi din trilogia distopică Divergent, de Veronica Roth, dar şi finalul seriei Micuţele mincinoase.

Back to top