Ceremonia de premiere a cîştigătorilor primului concurs naţional de design de carte , s-a desfăşurat aseară, 29 octombrie, la UNA Galeria din capitală.
Premiul I i-a revenit Alexandrei Cor, pentru volumul Kitch (Atelierul de Grafică), Premiul al II-lea – lui George Anghelescu, pentru volumul De-a avangarda, iar Premiul al III-lea îl împart Reszegh Botond, pentru volumele Családfa de Piero Bianconi, Holtak szigete de Gerhard Meier şi A kék szifon de Urs Widmer (Bookart Kiadó) cu cei de la Griffon & Swans, pentru volumele Prieten drag, tovarăş al răposatului de Andrei Kurkov şi Fiesta în bîrlog de Juan Pablo Villalobos (ambele, apărute la Curtea Veche Publishing House). Premiul de încurajare pentru un tînăr grafician i-a revenit Andreei Mihaiu, pentru Evangheliar.
„Premiile au fost acordate unor cărţi echilibrate în ce priveşte designul, în raport cu conţinutul şi modul de procesare a informaţiei. Selecţia juriului punctează o dată în plus cartea ca obiect, scopul designului de a fi fidel conţinutului, de a-l face cît mai lizibil.Premiul de încurajare pentru un tînăr grafician a punctat sensibilitatea şi originalitatea ilustraţiei, o bună abordare a tipografiei (în sens de «typography»), într-o ediţie bibliofilă a Cărții Cărţilor”, a declarat Adina Paşca, iniţiatoarea acestui proiect (Asociaţia pentru Performaţă şi Cultură).
În cadrul evenimentului de aseară, a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Cele mai frumoase cărţi din România”, al cărei curator a fost Matei Câlţia. Cele 32 de titluri finaliste ale concursului expuse la UNA Galeria pot fi răsfoite pînă pe 2 noiembrie.
Lista cărţilor nominalizate, aici: http://celemaifrumoasecarti.ro/castigatori/.
Odată cu anunţarea cîştigătorilor concursului de design de carte şi expoziţia de la Bucureşti se încheie, practic, prima ediţie a proiectului „Cele mai frumoase cărţi din România” (master-claasul susţinut de Uta Schneider, plus expoziţia din cadrul Tîrgului de Carte de la Frankfurt de anul acesta sînt celelalte două evenimente importante ale proiectului).