Dinu Pillat lansează un nou volum

Dinu PillatEditura Humanitas vă invită luni, 16 mai, ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45), la lansarea volumului Tinerețe ciudată și alte scrieri de Dinu Pillat.
Vor vorbi: George Ardeleanu, Ioan Stanomir și Monica Pillat.

Al doilea volum al seriei de autor Dinu Pillat cuprinde un grupaj de proze din perioada 1933–1945, Jurnalul unui adolescent (apărut în 1941), romanele Tinerețe ciudată (1943) și Moartea cotidiană (1946). Tranziția dintre aceste două romane ar fi trebuit, în concepția autorului, să fie făcută de Așteptând ceasul de apoi, romanul regăsit abia în 2010 și publicat ca prim volum al seriei.

Tinerețe ciudată este un roman cu final deschis, id est un roman al așteptării. Latențele configurate de text se pot concretiza în două moduri extreme. Tinerii pot evolua (sau, mai bine zis, involua) înspre o existență statică, inerțială, vegetativă, „plumburie“, în care timpul se dilată și în care nu se întâmplă nimic (ca în Moartea cotidiană) sau pot trece în cealaltă extremă, e drept dinamica, activă, convulsivă, în care timpul se comprimă, a unei Istorii tragice, în care insurgența juvenilă („inocenta cu surâsul ei sângeros“, cum ar spune Milan Kundera) poate fi un „prețios“ capital la îndemâna oricărei ideologii totalitare (ca în Așteptând ceasul de apoi). Nu întâmplător acțiunea celor două romane se petrece aproximativ în aceeași perioadă. Soluția de existență însă, parafrazându-l din nou pe scriitorul ceh, se află în altă parte…

George Ardeleanu

Back to top