Dublă lansare Lucian Boia la Humanitas (VIDEO)

Lucian Boia a lansat sâmbătă, la standul Humanitas de la Gaudeamus, două cărți: Tragedia Germaniei si Franța hegemonie sau declin.

Adrian Cioroianu spune că în prima carte analiza profesorului Boia începe puțin după Carol cel Mare și ajunge până la Sarkozy. „Cartea despre Germania trădează un complex, o tendință, pleacă de la un aparent complex de vină. Încearcă nu să umanizeze, ci pur și simplu să explice istoria unei națiuni. Mă așteptam ca autorul să fie un pic mai rece în privința Germaniei”.

Lucian Boia a explicat că aceste volume despre două națiuni mari, care au influențat istoria Europei, reprezintă „o încercare de a explica istoria, de a da propriile explicații, de a stabili cota puterii“. „În multe privințe Franța e azi mai puternică decât Franța de ieri, comparativ cu statele puternice în lume, dar este mai mică, mult mai mică și asta e drama Franței. Cât despre celălalt volum, cred că pornind de la nazism s-a aruncat o umbră neagră asupra istoriei Germaniei, iar eu încerc să arăt că nu e adevărat“.

Urmăriti filmul lansării pe www.elefant.ro.

Lucian Boia, Adrian Cioroianu si Vlad Russo la standul Humanitas

Back to top