eBook-urile devin mass market

eBook-urile devin mass market

Aceasta este concluzia optimistă a unui studiu PricewaterhouseCoopers dat publicității miercuri, în prima zi a Târgului de Carte de la Frankfurt (12 – 16 octombrie 2011) și se referă la Germania. Până în 2015 vânzările de ficțiune în format electronic vor atinge și poate chiar vor depăși 350 de milioane de euro, ceea ce înseamnă un procent – minuscul încă – de 6,3% din piața germană de carte. În prezent, eBook-urile ocupă doar 1,8% din această piață, în timp ce în Statele Unite au o cotă de peste 5%. Această diferență se datorează și faptului că sunt doar puțin peste 67.000 de titluri disponibile în limba germană pe platforma libreka!, în timp ce engleza are o mai mare acoperire.

Însă pirateria este și în Germania o chestiune de proporții alarmante, căreia încă nu i s-a găsit un antidot. Mai mult de jumătate din titlurile care apar în topurile germane de vânzări se pot găsi online în versiuni piratate. Din cauza acestei oferte ilegale și gratuite, germanii cheltuiesc în medie doar 6 euro pentru achiziționarea de cărți în format electronic, conform studiului PricewaterhouseCoopers.

În ciuda faptului că publisherii au mai redus cu până la 20% prețurile pentru eBooks, interesul cititorilor germani în acest format este încă destul de scăzut. Unul din trei gemani știe ce e un eBook, iar 8% din numărul total de persoane familiarizate cu formatul electronic au descărcat cel puțin un eBook.

Evident, la consolidarea poziției eBook-urilor pe piața de carte a contribuit și iPad-ul, un device pe care mulți și l-au achiziționat din nevoia de a susține o imagine cool, dar în timp au ajus să aprecieze și să folosească din ce în ce mai multe aplicații dedicate acestuia. Un studiu aplicat unui număr de 13.000 de clienți din 14 țări, realizat în luna lansării iPad-ului, a relevat faptul că acest device este pe lista de obiecte dezirabile în următorul an pentru mai mult de 28% din publicul chestionat.

Piața eReaderelor a crescut de la 5 milioane în 2009 la 11 milioane în 2010, conform iSuppli. Iar marile edituri au înregistrat creșteri și de 300% la vânzarea de eBooks de la un an la altul (2009 – 2010).

Târgul de carte de la Frankfurt se desfășoară până duminică și anul acesta are drept invitat de onoare Islanda.

Back to top