La 22 de ani de la lovitura de stat-revoluţia din 1989, românii încă sunt fascinaţi de Ceauşeşti, comunism, scenarii conspiraţioniste şi mitul naţiunii dăruite de Dumnezeu cu mii de calităţi pe care ceilalţi pământeni nu le apreciază corect.
Avem seria cărţilor lui Grigore Cartianu, avem studii istorice realizate de autori străini pe tema căderii comunismului în Europa de Est şi avem anchete jurnalistice, tot ale străinilor, despre România din decembrie 1989 şi familia Ceauşescu. Iată de ce Editura Humanitas a lansat, miercuri seară, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus volumul-anchetă Moartea Ceauşeştilor. Adevărul despre o lovitură de stat comunistă, de Catherine Durandin.
Autoarea, pasionată de istorie, a vorbit publicului despre alegerea acestei teme controversate şi despre fascinaţia pentru spaţiul românesc. Cartea a fost scrisă cu participarea lui Guy Hoedts, cercetător la Institutul francez pentru limbi şi civilizaţii orientale. Volumul de faţă este temeinic documentat, riguros, dar are tempoul alert al unei investigatii jurnalistice din care dezvăluirile şi interogaţiile retorice nu lipsesc. Moartea Ceauşeştilor este considerată una dintre cele mai bune cărţi despre evenimentele din decembrie 1989.