Frontieriștii – o carte-document despre istoria fugarilor din România comunistă

de Virginia COSTESCHI

Dacă aveți peste 35 de ani, vă amintiți poate de poveștile celor care, în dorința de a fi liberi, treceau ilegal granițele României, riscând totul. Unii reușeau, alții nu. Numărul celor care eșuau în drumul lor către libertate este mult mai mare decât al învingătorilor. Grănicerii aveau ordin să tragă fără somație și chiar așa făceau. În perioada 1948 – 1989, granițele României au fost forțate de sute de mii de persoane. Doar în ultimul an al comunismului au trecut granița ilegal și au cerut azil politic 50.000 de oameni. Cifra celor careau trecut granița și nu au cerut ajutorul autorităților din țările în care au ajuns este mult m ai mare….iar cea a morților…este cutremurătoare. Încă mai sunt familii care își caută copiii dispăruți în urmă cu 25-40 de ani în drumul către Vest.

Veți găsi mai multe detalii despre această pată neagră a istoriei  noastre în volumul Frontieriştii. Istoria recentă în mass-media de Brânduşa Armanca, lansat vineri de către editura Curtea Veche la Târgul de Carte Bookfest.  Invitată la eveniment, jurnalista Marina Constantinoiu de la Jurnalul Național a relatat despre eforturile reporterilor de investigație de a aduna informații despre frontieriști și despre lipsa de reacție a autorităților române. În Serbia, în localitățile de pe malul Dunării, sunt zeci de cimitire care adăpostesc sute sau mii de morminte în care zac necunoscuți – citiți români care au fost uciși în timp ce încercau să treacă înot fluviul. „Mi-aș fi dorit ca această carte să apară în 20 de milioane de exemplare, pentru că ar trebui să fie în fiecare casă de român“, a spus Marina Constantinoiu.

Autoarea Brânduşa Armanca a dedicate această carte jurnaliștilor de investigație care și-au periclitat chiar viața pentru a scoate la lumină adevăruri crunte ale istoriei noastre comuniste. „Există riscul ca represiunea să se întoarcă, într-un moment dificil al istoriei noastre actuale, iar această carte a fost scrisă tocmai pentru a fi un martor al faptului că astfel de greșeli nu trebuie perpetuate“, a adăugat autoarea.

Back to top