Nimic nou în politică….

Fostul președinte Emil Constantinescu a fost invitatul surpriză al lansării Dicționarului de mitologie greco-romană, cel mai recent volum academic coordonat de Prof Dr. Zoe Petre, alături de Cătălin Pavel și Alexandra Litu. Volumul a fost lansat la Bookfest, în standul editurii Corint.

Emil Constantinescu a relatat cu emoție câteva episoade din perioada în care făcea echipă la Cotroceni cu Zoe Petre. Concluzia discursului său a fost că în orice experiență delicată din prezent Zoe Petre reușea să identifice un corespondent în antichitate. Deci, nimic nou în politică, de câteva mii de ani.

„Dintre tradițiile pe care cultura europeană le-a moștenit din Antichitatea greco-romană miturile sunt, probabil, partea cea mai familiară publicului cultivat contemporan. Pe de altă parte, mai toate demersurile exegetice moderne, de la antropologie la psihiatrie, au adesea drept referent miturile antice, tocmai datorită excepționalei lor difuziuni. Ce ar fi cultura contemporană fără complexul lui Oedip? L-am putea înțelege oare pe Freud (sau Enescu) dacă nu am avea habar cine este Oedip? Într-o lume din care cultura clasică este tot mai exilată, Dicționarul de mitologie greco-romană încearcă să suplinească, măcar în parte, nevoia de informație și de înțelegere de care un public cultivat, dar ținut departe de rădăcinile istorice ale propriei culturi, poate avea nevoie“, a spus Zoe Petre.

Back to top