Hilary Mantel a câștigat Man Booker cu „Bring up the Bodies“, continuarea „Wolf Hall“, premiat în 2009

Hilary Mantel a câștigat Man Booker cu „Bring up the Bodies“, continuarea „Wolf Hall“, premiat în 2009

Hilary Mantel este prima femeie și prima autoare britanică recompensată de două ori la interval de trei ani cu Man Booker Prize, anunță BBC. Bring up the Bodies continuă istoria vieții lui Thomas Cromwell, sfătuitor al regelui Henric al VIII-lea, și se concentrează pe decăderea și execuția uneia dintre iubitele monarhului, Anne Boleyn.

Acesta este al doilea volum al trilogiei dedicate de Mantel celebrului personaj istoric, după Wolf Hall. Cel de-al treilea volum, The Mirror and the Light, va continua povestea vieții lui Cromwell, până la executarea acestuia, în 1540.

În istoria Man Booker Prize, doar J.M. Coetzee și Peter Carey au mai câștigat premiul de două ori. În discursul de recepție, Mantel a glumit:

„Aștepți vreo 20 de ani un Booker și îi vin două deodată. Știu cât de norocoasă sunt să fiu în fața dumneavoastră și privesc acest premiu ca pe un act de credință și un vot de încredere“.

Impactul asupra vânzărilor unei cărți laureate cu Man Booker este uriaș: fiecare carte câștigătoare din 1996 încoace a avut încasări de peste un milion de lire sterline, comentează BBC. Viața lui Pi, de Yan Martel, laureata anului 2002, a avut încasări de aproape 10 milioane de lire sterline, iar volumul premiat anul trecut, Sentimentul unui sfârșit, de Julian Barnes, s-a vândut până acum în peste 300.000  de exemplare.

Conform celor mai recente cifre, cartea lui Mantel s-a vândut, din luna mai până acum, în 108.342 copii, mai mult decât toate celelalte 11 cărți de pe lista lungă Man Booker de anul acesta.

Back to top