In curand noi aparitii Polirom

Din Colectia Biblioteca Polirom noi aparitii editoriale urmeaza sa intre in curand in librarii.

Traducerea in premiera in limba romana a ultimei carti a scriitorilor rusi Ilf si Petrov: America fara etaje – jurnalul calatoriei intreprinse de cei doi scriitori in Statele Unite ale Americii in intervalul noiembrie 1935-ianuarie 1936 – este unul dintre titlurile care sosesc chiar saptamina aceasta din tipografie. America fara etaje (traducere din limba rusa si note de Ana Maria Brezuleanu), publicata la inceputul anului 1937, in zorii Marii Terori staliniste, este o fresca bogata in detalii a doua lumi – a doua universuri – ale caror asemanari si deosebiri, prezentate intr-un joc ingenios de umbre si lumini, contureaza fizionomia intregului secol XX. Cartea demonstreaza din plin nu numai umorul celor doi scriitori, devenit deja celebru, ci si un spirit de observatie iesit din comun, sustinut de o curiozitate nepotolita.

Din seria cartilor care au cunoscut ecranizari de succes, „Biblioteca Polirom” le propune cititorilor autohtoni un nou roman celebru: Va curge sange de Upton Sinclair (traducere din limba engleza si note de Liviu Cotrau), o carte ce ofera o imagine complexa a inceputurilor tulburi si a dezvoltarii rapide inregistrate de industria petroliera din California de Sud. Romanul, ecranizat in 2007 in regia lui Paul Thomas Anderson, cu Daniel Day-Lewis si Paul Dano in rolurile principale, a fost distins cu doua premii Oscar, fiind considerat una dintre cele mai bune creatii cinematografice ale ultimului deceniu.

Si portughezul Jose Luis Peixoto, cel mai in voga scriitor portughez contemporan, numit de critica literara „noul Saramago”, revine in atentia cititorilor cu cel de-al doilea roman al sau: Cimitirul de piane (traducere din limba portugheza de Clarisa Lima), o poveste violenta si tandra, amuzanta si emotionanta, cu o constructie originala si oferind o perspectiva profunda asupra relatiilor de familie. Cimitirul de piane este cartea care l-a consacrat definitiv pe Peixoto ca lider al generatiei sale si unul dintre scriitorii cei mai valorosi pe scena literara internationala, confirmind previziunile pe care, in 2001, le facea insusi Jose Saramago: „Jose Luis Peixoto este una dintre cele mai surprinzatoare revelatii ale literaturii portugheze recente. Sunt convins ca va fi un mare scriitor”.

Back to top