In memoriam Ion Hobana

Cei care vor să aducă un ultim omagiu scriitorului Ion Hobana o pot face, din această după-amiază, la sediul Uniunii Scriitorului. Ion Hobana s-a stins marți seară și va fi înmormântat vineri.

Cunoscut cercetător al fenomenului OZN, a publicat împreună cu Julien Weverbergh, OZN – o sfidare pentru rațiunea umană și UFO’s in Oost en West (tradus în engleză, franceză și spaniolă). A fost președintele secției române a World SF, membru al H.G. Wells Society și al Associazione Internazionale per gli Studi sulle Utopie. Pentru întreaga sa activitate, a primit Marele Premiu al Ministerului Culturii și Artei din Polonia, Premiul special „Aripile fanteziei” și Premiul World SF.

„Ion Hobana a făcut o muncă de cercetare foarte importantă în istoria literaturii române, unde a identificat – în opera clasicilor sau a unor autori vechi de secol 19 – povestiri, motive, pasaje SF, pe care le-a grupat în antologii. Identifica SF la Caragiale – acolo am luat eu contact cu oraşul Tâmpitopole, cum se numea Bucureştiul în anul 3000 şi ceva, în povestirea lui Caragiale. Și în opera lui Macedonski a găsit SF Ion Hobana. Au fost foarte importante aceste antologii”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu pentru Mediafax. Potrivit lui Crstian Tudor Popescu, opera lui Ion Hobana ca scriitor se grupează în volumul Oameni și stele, „care la vremea respectivă a însemnat un pas în dezvoltarea genului”. Totodată, jurnalistul face trimitere la antologiile de traduceri din autori străini de SF ale lui Ion Hobana, „foarte utile pentru cultura noastră ca autori şi iubitori de SF”.

Back to top