Miercuri, 13 aprilie, la ora 19.00, în Café BOHÈME din Bucuresti (str. Căderea Bastiliei nr. 11, vis-a-vis de ASE), va avea loc o întâlnire neconvenţională cu scriitoarea Ioana Nicolaie. În cadrul întâlnirii va avea loc şi o discuţie despre cele două volume ale autoarei apărute la editura Polirom: O pasăre pe sârmă şi Cerul din burtă, ediţia a II-a.
Evenimentul face parte din proiectul Academia Boemă, iniţiat de Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA, SNSPA, şi are ca slogan Să descoperim femeile din cărţi!
Moderatoare: Miruna Vlada şi Andreea Molocea
În O pasăre pe sârmă (2008), Sabina Seni, venită din provincie în Capitală odată cu intrarea la facultate, intră în vâltoarea vieţii studenţeşti, spre a face faţă unei cavalcade de întâmplări pentru care nu are cum să fie pregătită. Şederea cu chirie la Tanti Norica, prilej de rememorări ale vieţii din comunism şi de povestiri uneori dramatice, prietenia cu Roxana şi apoi cu Daria, iubirea pentru Eman, care străbate întreaga poveste, slujbele temporare (manechin de vitrină, colaboratoare a unui post de radio, vânzătoare la un fastfood, reprezentantă a unei firme de produse casnice), toate acestea construiesc o naraţiune alertă şi sensibilă în acelaşi timp, care te ţine cu sufletul la gură şi care, mai ales, construieşte o frescă a devenirii protagonistei. Eşuarea iubirii cu Eman, marcată de diverse semne de parcurs, nu poate decât să dea rotunjime unei poveşti care mizează tocmai pe firescul reacţiilor unui om aflat la începutul destinului matur.
Cerul din burtă (ediţia a II-a, 2010) are drept coloană vertebrală povestea magică – până acum nescrisă – a celor nouă luni de sarcină. Personaje centrale sunt femeia care pacurge uluită maternitatea, ca secvenţă de viaţă pe care numai ea o poate cunoaşte, şi copilul nenăscut care creşte şi se apropie tot mai mult de lume. Mica/mare istorie la care eroina este părtaşă aluvionează detaliul medical şi amintirea, „vocile” altor mame, ştiri preluate din medii sau pasaje din cărţi de specialitate. Construită pe mai multe paliere – fiziologic, poetic, filozofic, mistic –, folosindu-se de principiul jurnalului şi de tehnica poeziei, mixând postmodern stări şi poveşti, Cerul din burtă este o carte profundă şi seducătoare.