”Apocalipsa după Cioran” de Gabriel Liiceanu

La editura Humanitas a avut loc sâmbătă în cadrul Bookfest, lansarea cărții lui Gabriel Liiceanu, CioranItinerariile unei vieți: E.M.Cioran. În prezența autorului, au fost invitați să vorbească: Horia Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu.

”Cioran crează o lume ce-ți dă o senzatie stenică, de bine, stilul Cioran” a spus H.R. Patapievici. Dan C. Mihailescu aduce în atenție și cartea lui Cioran din 1995, despre care spune că este o monografiere. Liiceanu acționează în mai multe registre, fotografiile sunt expuse sugestiv. Cioran este filosoful nopților albe, iese în întâmpinarea propriului destin. Gabriel Liiceanu îl caracterizează pe Cioran în 3 cuvinte: luciditate, onestitate, libertate.

L-am păstrat în memorie cu acel râs care-i lumina faţa, un râs care dădea tonul şi care te îndemna să te contaminezi de bucuria lui, oarecum pe propria lui răspundere. În momentele acelea era sigur fericit pentru că, râzând, redescoperea copilăria ca pe o garanţie a paradisului şi ca depăşire, à rebours, a căderii noastre.“ (Gabriel LIICEANU)

Back to top