Jane Harper s-a născut în Manchester şi s-a mutat cu familia în Australia când avea opt ani. După şase ani, perioadă în care a obţinut cetăţenia australiană, s-a întors în Marea Britanie. A studiat literatura şi istoria la Universitatea Kent, apoi a lucrat câţiva ani ca jurnalistă de ştiri pentru Hull Daily Mail, iar în 2008 s-a mutat înapoi în Australia. În prezent, locuieşte la Melbourne cu soţul şi cei doi copii.
Arșița, romanul său de debut, ale cărui drepturi de publicare s-au vândut în peste 30 de țări, a câștigat numeroase premii, printre care ABIA Australian Book of the Year (2017), Gold Dagger Award (2017) şi cel mai bun roman crime la British Book Awards (2018). Continuarea sa, Forța naturii, s-a bucurat de aceleași cronici bune și de un succes imens la public, în toate țările în care a apărut.
Și în Arșița, și în Forța naturii, în centrul cărții se află Aaron Falk, un detectiv din Melbourne. În Arșița, se confruntă cu propriul trecut, în timp ce rezolvă un caz de crimă în orașul lui natal; în Forța naturii, caută un turist dispărut, rătăcit în pădurea din apropierea orașului. Cum ați ajuns la acest personaj, cum v-ați documentat pentru a-i descrie meseria?
Am lucrat timp de 13 ani ca ziarist cu normă întreagă înainte să scriu Arșița, așa că în perioada aceea am cunoscut zeci de tipuri de polițiști când scriam diverse articole. M-am bazat în parte pe această experiență și pe discuțiile pe care le-am avut cu polițiști în anii când făceam planuri pentru romane. Apoi m-am consultat direct cu un polițist cu rang înalt din poliția din Victoria, pentru detaliile specifice de care aveam nevoie, cum sunt gradele polițiștilor sau procedurile de anchetă.
Pentru mine, Falk este un fel de antierou, uneori vulnerabil, alteori cu o minte ascuțită ca briciul și îmi place. Cum ați creat acest personaj?
Îmi place să scriu despre Falk, din aceste motive, dar nu numai. Am început să-i dezvolt personajul în timp ce scriam Arșița, pentru că voiam ca personajul principal din carte să fie cineva care știe din proprie experiență orășelul unde se desfășoară acțiunea, dar să fie și cineva din afară, cu o altă perspectivă. Voiam ca Falk să fie cineva în care cititorul să aibă încredere că-l va călăuzi prin poveste. Deși are neajunsuri, este inteligent, îi pasă de oamenii apropiați și, fundamental, este un om bun, care vrea să facă ceea ce trebuie.
Aaron Falk a câștigat pe loc afecțiunea cititorilor și i-a adus creatoarei sale numeroase premii. Ce înseamnă pentru dumneavoastră toate aceste premii literare?
Întotdeauna este încântător să văd cartea recompensată cu un premiu, în principal pentru că sper că asta înseamnă că povestea și personajele au fost în acord cu cititorii, cărora le-a făcut plăcere să parcurgă romanul. Desigur că premiile sunt foarte frumoase, dar, în ultimă instanță, nu reprezintă decât opinia unei persoane sau a unei comisii și uneori câștigi, alteori, nu. Pentru mine, cel mai satisfăcător lucru este să văd cum cititorii primesc cu brațele deschise cartea și să aud că le-a plăcut povestea pe care am scris-o.
Cum îl vedeți evoluând pe Aaron Falk? L-ați plasat în orașul lui natal, apoi în mijlocul pustietății; unde vedeți desfășurându-se următoarea lui anchetă?
A treia și a patra carte sunt, ambele, romane mystery australiene de sine stătătoare — The Lost Man, cu acțiunea într-un deșert izolat aflat într-o zonă îndepărtată a țării, și The Survivors, care se desfășoară de-a lungul unui litoral accidentat. Aceste cărți nu-l au ca erou principal pe Falk, dar sunt foarte asemănătoare cu tonul și spiritul care le-au plăcut cititorilor atrași de primele două. Motivul pentru care am hotărât să mă îndepărtez de Falk în aceste cărți a fost că mi-am dorit dintotdeauna să mă asigur că dispun de cele mai potrivite personaje pentru a spune povestea și știu că el nu era persoana potrivită pentru aceste situații anume. Însă Falk are mereu un loc special în inima mea, așa că voi reveni la el; trebuie doar să găsesc povestea potrivită pentru el.
Arșița va ajunge pe marile ecrane la sfârșitul lui august, cu Eric Bana în rolul lui Aaron Falk. Ați văzut filmul, este Bana un Falk convingător?
Am văzut adaptarea cinematografică a Arșiței și este superbă. Este o adaptare frumoasă, palpitantă, și surprinde cu adevărat spiritul cărții și al personajelor. Eric Bana este un actor australian minunat și face o treabă absolut extraordinară în rolul lui Falk! De fapt, toți actorii implicați au făcut o treabă minunată, ca și regizorul și scenaristul Robert Connolly. Îmi place filmul și cred că o să le placă și cititorilor. Era programat pentru lansare în Australia în august 2020, dar a fost amânat pe perioada în care încercăm să controlăm pandemia de coronavirus.
După Arșița, ați scris un al doilea roman cu Aaron Falk — Forța naturii, două romane de sine stătătoare — The Lost Man și The Survivors; și aveți o fiică și un băiețel. Cum arată noua dumneavoastră carieră, de scriitoare-mămică?
E foarte încărcată, așa cum și era de așteptat, dar, din fericire, cariera mea anterioară de ziarist mi-a asigurat o mulțime de rutine de scris bune pe care să mă bazez, cum sunt disciplina și gestionarea timpului. Am un birou separat unde mă duc să scriu și, când sunt acolo, sunt foarte concentrată. Reușesc să scriu cu normă întreagă datorită sprijinului acordat de soțul meu, care are grijă de copii, astfel încât să pot lucra.
Sunteți un scriitor cu busolă — începeți să scrieți povestea și apoi mergeți cu valul — sau un scriitor cu hartă — planificați și documentați cu atenție o carte nouă?
Sunt categoric o planificatoare. De fapt, petrec tot atâta timp făcând documentare și planificări cât petrec și scriind cartea, pentru că, dacă am un plan solid, mi se pare că scrisul merge mult mai repede. Pentru mine, când știu încotro se îndreaptă povestea, nu numai că scutesc o grămadă de timp pierdut și de cuvinte irosite, dar am și posibilitatea să fiu mult mai creativă în privința modului în care decid s-o spun.
Ați locuit în Marea Britanie și acum sunteți în Australia — ce caracteristici v-ați dori să aibă ambele țări?
Îmi plac foarte mult diferențele dintre Australia și Marea Britanie. Au o limbă comună, însă fiecare are propria cultură și această cultură australiană încerc întotdeauna s-o promovez în cărți. Australia e o țară imensă și foarte diversă, ceea ce presupune propriile riscuri și provocări, iar acest lucru este minunat pentru scris cărți cu un element de mystery și suspans. Însă cea mai mare parte a familiei este tot în Marea Britanie și am petrecut mult timp acolo în copilărie, așa încât va rămâne întotdeauna un loc cu care am o legătură puternică.
Care sunt autorii contemporani de mystery & thriller pe care îi preferați?
Îmi place seria Jack Reacher a lui Lee Child și o recomand întotdeauna. În ultimii ani, câteva dintre cărțile mele preferate au fost Fata dispărută, de Gillian Flynn, și The Woman in the Window, de A. J. Finn. Îmi plac stilurile lor și răsturnările de situație din intrigile cărților.