„Cartea tipărită va dispărea, nu mai are viitor, în câţiva ani vom citi doar pe e-readere”. Probabil că aţi auzit sau aţi citit vreo câteva articole pe această temă, în ultima vreme. Dar iată că din România e o piaţă atipică, în care sunt destui editori de carte în format clasic, scot titluri noi – poate că nu la fel de multe ca acum doi sau trei ani – şi despre e-readere se aude încă timid.

Astăzi a început Târgul de Carte Gaudeamus – prima ediţie internaţională, cu Belgia ca invitat de onoare. Şi cu un program atipic, început joia la ora 16.00 şi încheiat lunea la ora 16.00.

N-am plecat cu prea mare optimism spre târg, pentru că mă aşteptam să văd nişte standuri aproape goale. M-am înşelat. La ora 18.00, când a avut loc deschiderea oficială, erau deja câteva mii de oameni pe „arterele” târgului. Editurile mari încearcă să impresioneze, în continuare, prin ofertă: chiar dacă numărul noutăţilor este mai mic, titlurile sunt mai bine alese. Iar editurile mici încearcă să suplinească prin mesaje prietenoase şi vouchere cadou in lipsa unei oferte mai generoase.

Cărţile Adevărul, noile obiecte must-have în locuinţele românilor cu pretenţii culturale îmbrăcate în piele ecologică, se remarcă şi anul acesta. Nu neapărat prin diversitate, ci prin oferta bine ţintită: nostalgicii epocilor trecute şi vigilenţii preocupaţi de dezvăluirile istoriei recente. Aşa se face că joi seara Grigore Cartianu asuda din greu dând autografe pe cartea sa Crimele revoluţiei, privind din când în când coada formată în stand. La etajul următor, un Mihai Stănescu apatic sprijinea standul. Diferenţa dintre oportunitate şi talent. La Curtea Veche, Marko Bela recita poezii în ungureşte, spre deliciul publicului numeros; singurii care nu păreau deloc sensibilizaţi de rimele în maghiară erau bodyguarzii săi. Dacă şi politicienii scriu – şi vizitează Gaudeamusul încă din prima zi – poate că sunt şanse să păstrăm cartea aşa cum e: nu doar un obiect, ci un suport pentru minte şi suflet.

Deci, Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi, cum bine zice titlul unei cărţi de Jean-Claude Carriere şi Umberto Eco, pe care o veţi găsi la standul Humanitas.

Back to top