Miercuri 30 martie, a avut loc Cafeneaua critică organizată de Editura Polirom ca și anul trecut, la Club Control. Într-o atmosferă degajată, de cafenea, s-a vorbit despre lansarea celor 3 volume de autor Marta Petreu: Apocalipsa după Marta (integrala poeziei autoarei), Acasă, pe Câmpia Armaghedonului (volum inedit, primul său roman) şi Cioran sau un trecut deocheat (ediţia a III-a a unui cunoscut studiu).
Despre acest trio literar s-au exprimat tinerii critici: Andreea Drăghicescu, Irina Georgescu, George Neagoe, Emanuel Ulubeanu şi invitatul special Ion Vartic, unul dintre fondatorii revistei clujene Echinox. A prezentat criticul Bogdan Lefter.
Autoarea clujeană Marta Petreu a vorbit despre proiectul său cultural, la cei 30 de ani scurşi de la debut, menţionând că până acum a preferat să stea în spate şi să scrie, să se ascundă şi nu să iasă în faţă:„am învăţat că toate lucrurile au un preţ”. Este o autoare contemporană, actuală, îndragită de tineri, atât pentru poemele ei cât şi, mai nou, pentru proză, în romanul, Acasă pe Câmpia Armaghedonului.
Cum trăieşte Marta Petreu cu Marta Petreu?
„La poezie scriam cum simţeam, poemele ies din mine” a spus Marta Petreu, în timp ce o cititoare fidela prezentă în sală, profund mişcată de poezia Marta Petreu a afirmat: „poezia ei muşcă din mine şi mă doare, nu pot s-o las, mă urmăreşte, trebuie sa revin mereu asupra ei, întrebându-se: oare cum trăieste Marta Petreu cu ea însăși?”.
Despre trecutul ei, autoarea îşi aminteşte cu drag că revista Echinox a fost o emblemă puternică din perioada studenției, redacţia de la Echinox fiind o şcoală de jurnalism cultural extraordinară pentru ea, în care a învăţat să facă cronici de carte şi să scrie alte materiale culturale.
George Neagoe a spus că poezia ei creşte de la volum la altul, Marta Petreu scrie o aceeaşi carte de fapt, dar adaugă la fiecare câte ceva nou, recuperează ce nu s-a spuns înainte. Volumul de poezie Apocalipsa după Marta în opinia Irinei Georgescu are un stil orientat spre simboluri biblice, prezintă începutul unui narcisism al autoarei, dezvăluie însingurările, neliniştile poetei, producătoare de sens, o voce lirică distinctă.
Despre romanul Acasă pe câmpia Armaghedonului, s-a spus că prezintă o societate rurală patriarhală, în care personajele sunt foarte puternice, este Apocalipsa din sânul familiei formate din 3 personaje: Mica, Ticu, Tabita. Cartea povesteşte despre fapte reale, cu personaje puternice, este o carte cu secrete, după cum afirmă Marta Petreu.
Cât despre eseistica din cartea Cioran sau un trecut deocheat, Emanuel Ulubeanu a spus că nu se poate vorbi despre Cioran fară această carte, o carte despre afinităţile lui Cioran cu mişcarea legionară, în care autoarea analizează minuţios si documentat, circumstanţele care l-au condus pe Cioran la extremism, despre extrema dreaptă legionară şi extrema stângă bolşevică, despre ispitirea liberalismului prin colectivism.
Cine este Marta Petreu?
Marta Petreu este scriitor şi profesor. A debutat editorial în 1981, cu volumul de poeme Aduceţi verbele. La Editura Polirom i-au mai apărut Despre bolile filosofilor. Cioran (2008; ediţia a II-a, 2010; volum apărut întâi în Serbia, cu titlul O bolestima filozofa. Cioran) şi Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (ediţia I, 2009; ediţia a II-a, 2010).