Lansare de carte – „Lyrica Magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stanescu”

Invitatie Curtea VecheCurtea Veche Publishing vă invită miercuri, 9 martie, începând cu ora 18.00, la Librăria Noi de la Sala Dalles să luaţi parte la o discuţie despre volumul „Lyrica Magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu” de Daniel Cristea-Enache. Evenimentul de lansare a cărţii va fi moderat de Grigore Arsene, Directorul General Curtea Veche Publishing şi îi va avea ca invitaţi, alături de autor, pe criticii Eugen Simion, Alex Ştefănescu şi Eugen Negrici.

Deşi opera lui Nichita Stănescu a fost deja clasată şi suprainterpretată, „Lyrica Magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu” reuşeşte să aducă ceva nou în critică. Daniel Cristea-Enache ne propune să îl citim pe marele poet ca şi când ar fi „pentru prima dată” (Alex Ştefănescu), despărţindu-l de umbra personalităţii fascinante a lui Nichita Stănescu şi luând în considerare strict textul.

Pentru toţi iubitorii poeziei stănesciene, cartea aduce o nouă posibilitate de interpretare a acesteia, în viziunea în care întreaga poezie a lui Nichita Stănescu ascunde o concepţie despre lume, pe care criticul Daniel Cristea-Enache o susţine prin argumente pertinente.

Daniel Cristea-Enache este un valoros critic român contemporan, în prezent conferentiar universitar la Catedra de Istoria Literaturii Române a Universităţii din Bucureşti şi prezentator al unei emisiuni TV cu profil cultural. Premiat cu numeroase distincţii importante pentru critică, de-a lungul timpului a realizat numeroase colaborări cu reviste şi ziare de profil. De asemenea, a contribuit la realizarea unor dicţionare de specialitate şi a publicat până în prezent şase cărţi, dintre care amintim Un om din Est, Curtea Veche Publishing, 2006 (Premiul pentru Critică şi Istorie Literară al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), Convorbiri cu Octavian Paler, Editura Corint, 2007, Timpuri noi. Secvenţe de literatură română, Editura Cartea Românească, 2009.

Back to top