Librăria de la Sala Dalles s-a dovedit neîncăpătoare joi, 14 aprilie, pentru câtă lume a venit pentru lansarea volumului de egografii Despre forța politică a femeilor. Cum era de așteptat, la eveniment au fost prezente foarte multe persoane de gen feminin, susținătoare a conceptului de femeie-politician.
Pe lângă autoarea Andreea Paul (Vass), au fost invitate să vorbească despre carte Rodica Culcer și Corina Vințan. În sală, au fost prezente câteva dintre doamnele din partidele politice ce și-au împărtășit părerile în volumul Forța politică a femeilor, printre care menționez Corina Dragotescu, Mihaela Miroiu, Oana Badea.
Cât de greu este pentru o femeie să acceadă la politică sau de ce li se pare impracticabilă într-o lume dominată de bărbați, au fost teme care s-au atins la acest eveniment stârnind controverse în rândul celor câteva bărbați din sală. Andreea Paul (Vass) este o susținătoare a cotei minimale de gen, convinsă fiind că parteneriatul politic dintre femei și bărbați poate avea loc în mod civilizat. „O femeie trebuie să muncească de zece ori mai mult decât un bărbat pentru a urca într-o ierarhie politică” a spus autoarea. Cartea este un mozaic, un caleidoscop care vrea să dea răspunsul la întrebarea De ce o ea și nu un el în politică? aducând în discuție nevoia de egalitate de șanse.
Prima parte a cărții, cuprinde mărturii ale femeilor active în politică, adoua parte este dedicată poveștilor unor femei cu succese profesionale remarcabile, dar care nu au facut pasul în politică, deși ar fi putut excela în acest domeniu. În ultima secțiune sunt prezente texte ale bărbaților – oameni politici și intelectuali de prim-plan –, care schițează un portret al clasei politice feminine românești.
Rodica Culcer și-a exprimat părerea despre această carte plină de mărturii ale femeilor de succes, militând pentru îmbunătățirea reprezentării femeii în politică, având în vedere similaritatea țării noastre cu cea din țările arabe, cu doar 9,7% femei în Parlament. Initiațiva coautoarelor care au avut curajul să intre în politica este laudabila. Rodica Culcer a concluzionat că Forta politica a femeilor este o carte despre ce înseamnă renunțările și eforturile unei femei care vrea să se implice în politică.
Corina Vințan a afirmat faptul că prin această carte ni se dă o mare șansă de a avea un inventar al celor mai importante evenimente politice a ultimilor douăzeci de ani prin ochii unei femei, dorind să precizeze că cele care își exprimă opinia în carte sunt niște femei excepționale. Doamnele din carte sunt demne de a fi un exemplu, o lecție și pentru bărbați pentru punerea în practică a principiilor democratice, al egalității de șanse, al empatiei caracteristice psihologiei feminine. A dorit să citeze părerea unei jurnaliste americance care a spus că dacă lumea ar avea președinți femei aceasta ar arăta altfel, discuțiile din Parlament și nu numai, capatând, în acest fel, o notă mult mai umană.
Mihaela Miroiu a repus în discuție ideea de democrație de la sfârșitul secolului al IX-lea, având în vedere și faptul că un procent important din populația Romaniei trăiește cu tehnologia și gospodăria din secolul trecut. Misoginismul din România este o chestiune culturală și nu de gen, asupra căreia ar trebui foarte mult lucrat, atragând atenția că bărbații ar trebui să-și pună problema asupra faptului că într-o zi lumea va avea nevoie de matriarhat.