Premiul Cartea Anului 2011

Premiul Cartea Anului 2011

Premiul Cartea Anului 2011 a fost decernat scriitoarei Marta Petreu pentru romanul Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului, apărut la Polirom. Romanul câștigător a fost selectat dintr-un număr de șase titluri nominalizate de juriul format din Nicolae Manolescu – președinte și redactori ai revistei România literară.

Romanul aduce în literatura română un personaj memorabil: Mària, o țărancă din Câmpia Transilvaniei, care, neîmplinită în iubire și în viață, ajunge să-și renege și să-și blesteme propriile vlăstare. Ca o pânză de păianjen în miezul căreia se află această mamă terifiantă, familiile Sucutărdean și Vălean își țes existențele într-o istorie de un veac. Apocalipsa pe care o așteaptă în orice clipă o parte dintre membrii milenariști ai clanului, rigorile religioase și sărăcia adusă de colectivizare croiesc caractere de excepție și destine asemenea.

Marta Petreu este scriitor și profesor. A debutat editorial în 1981, cu volumul de poeme Aduceți verbele. Este autoarea mai multor volume de eseuri si studii despre filosofia si cultura romaneasca: Teze neterminate (1991); Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau Schimbarea la față a României” (1999; editia a II-a, 2004; carte apărută în SUA în 2005);  Ionescu în țara tatălui (2001; ediția a II-a, 2002; carte apărută în Serbia în 2011); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005); Despre bolile filosofilor. Cioran (2008; ediția a II-a, 2010; volum apărut inițial în Serbia).  A publicat, sub titlul Conversații cu… (2004 și 2006), două volume de interviuri cu personalități ale vieții intelectuale românești.

Anul trecut, premiul Cartea Anului i-a fost acordat lui Ion Vianu pentru volumul Amor intellectualis, apărut la editura Polirom.

Remarcabilă este și decernarea premiului Cartea Anului în Elveția unui volum scris de un român: Jacob se hotărăște să iubească, de Cătălin Dorian Florescu. Acest al cincilea roman al scriitorului va apărea anul viitor la Polirom, iî traducerea Marianei Bărbulescu. De asemenea, Polirom pregătește o nouă ediție a romanului Zaira în colecția Top 10A, care va apărea în ianuarie 2012.  Ambele romane vor fi disponibile și sub formă de e-book, pe www.elefant.ro.

Back to top