Premiul literar Augustin Frăţilă – romanul anului 2012, ediţia a II-a: romanele finaliste

Premiul literar Augustin Frăţilă – romanul anului 2012, ediţia a II-a: romanele finaliste

Craii şi morţii, Cronicile genocidului, Hotel Universal, Omar cel orb şi Şoseaua Căţelu 42 sunt cele cinci romane finaliste la Premiul literar Augustin Frăţilă – romanul anului 2012, oferit de Philip Morris Trading. Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din cele 56 de romane înscrise în competiţia pentru 10.000 de euro.

„Juriul a deliberat îndelung pentru alegerea celor mai bune 5 romane din cele 56 înscrise în concurs, dificultatea luării unei decizii datorându-se numărului relativ mare de romane care ar fi meritat nominalizate. Criteriul unic luat în considerare a fost valoarea literară a cărţilor, iar selecţia s-a realizat prin vot secret şi este asumată de toţi membrii juriului“, a declarat Alex Ştefănescu, preşedintele juriului de specialitate.

„Cele cinci romane alese de juriul de specialitate ar trebui să fie lectură obligatorie pentru cititorul român. Sunt scrise de autori contemporani talentaţi, care ştiu să ofere experienţe literare de calitate, şi pe care ne-am dori să-i regăsim constant în atenţia publicului şi mass-mediei. Vă invit pe toţi să citiţi romanele finaliste şi să le promovaţi în presă, social-media sau cercul de prieteni. Mulţumesc juriului de specialitate pentru efortul depus şi urez mult succes bloggerilor. Sarcina lor în a doua etapă de jurizare nu este deloc uşoară“, a declarat Mario De Mezzo, preşedinte Asociaţia Casa de Cultură.

Romanele finaliste vor intra în etapa a doua de jurizare, ce va avea loc între 15 septembrie – 1 noiembrie. 24 de bloggeri vor alege câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar Augustin Frăţilă – romanul anului 2012, în valoare de 10.000 de euro, oferit de Philip Morris Trading.

„Una dintre particularităţile Premiului literar Augustin Frăţilă, care ne-au determinat să îl susţinem pentru a doua oară, este sistemul dublu de jurizare – la care participă atât criticii de specialitate în prima etapă, cât şi bloggerii, reprezentanţii publicului cititor şi cumpărător în a doua etapă. Practic, romanul premiat întruneşte atât aprecierea specialiştilor, cât şi votul publicului, o performanţă redutabilă pe care considerăm că este important să o recompensăm pe măsură“, a spus Sorana Mantho, Director Corporate Affairs Philip Morris Trading.

Ceremonia în cadrul căreia va fi acordat Premiul literar Augustin Frăţilă – romanul anului 2012 va avea loc pe 7 noiembrie 2013 la Hotel InterContinental Bucureşti. Premiul este oferit de compania Philip Morris Trading, care continuă astfel parteneriatul început în 2012, când a sprijinit prima ediţie a acestui proiect cultural. Philip Morris Trading se implică activ, de peste 13 ani, în susţinerea programelor caritabile şi culturale în România. S-au alăturat în acest demers de promovare a literaturii române librăriile Cărtureşti, CLB, Diverta şi magazinul online elefant.ro.

Despre Augustin Frăţilă
Augustin Frăţilă (1953-2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

Back to top