Editura Herald vă invită sâmbătă, 5 martie 2011, începând cu orele 13:00, la lansarea volumului Procesul lui Iisus de Mircea Duţu, care va avea loc în Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României. La eveniment vor lua parte acad. Razvan Theodorescu, acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici şi autorul cărţii, prof. univ. dr. Mircea Duţu.
Acum 2000 de ani, întreaga viață capătă o nouă dimensiune prin procesul unui singur om. Trimis în lume pentru a o mântui, Fiul Omului aduce un mesaj puternic revelator și dătător de viață veșnică, pentru care este acuzat și răstignit. Lumea este absolvită de păcate, iar în urma suferințelor îndurate, Iisus devine prototipul condamnatului nevinovat și judecarea sa, simbol al erorii judiciare. Aducând față în față cele două lumi, împărăția cerurilor și cea omenească, procesul afirmă de fapt ruptura dintre justiția divină și cea pământească. „Împărăția Mea nu este din lumea aceasta. Dacă Împărăția Mea ar fi din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat să nu fiu predat iudeilor. Dar acum împărăția mea nu este de aici” (Ioan 18,36) îi răspunde Iisus lui Pilat. Iisus nu este adeptul judecății interumane, iar prin atitudinea sa (“Nu judecați, ca sa nu fiți judecați”, Matei 7,12), transmite un mesaj întregii lumi: dreptatea adevărată aparține numai lui Dumnezeu.
Procesul lui Iisus este întâi de toate unul al credinței și al creștinismului, deschizând calea spre minunea Învierii și a vieții veșnice. Prin judecata sa eronată, procesul înalță viața la un alt nivel de înțelegere, în timp ce interpretarea și asumarea semnificațiilor sale contribuie în mod esențial la definirea culturii juridice occidentale actuale.