Ieri, 6 octombrie 2010, la Frankfurt, scriitorul Razvan Radulescu a fost desemnat castigatorul „Premiului European pentru Literatura” pentru romanul „Teodosie cel Mic”, publicat de Editura Polirom in anul 2006, in colectia „Ego. Proza”. Razvan Radulescu a mai publicat la editura Polirom romanul „Viata si faptele lui Ilie Cazane” si este unul dintre cei mai de succes scenaristi romani de astazi. Filme precum „Marfa si banii”, „Moartea domnului Lazarescu”, „Hartia va fi albastra” si „Felicia, inainte de toate” (scenariu si regie, in colaborare cu Melissa de Raaf) poarta semnatura sa.
Ieri, 6 octombrie 2010, s-au anuntat la Frankfurt numele scriitorilor castigatori ai „Premiului European pentru Literatura”, aflat la a doua editie, si initiat de Comisia Europeana in anul 2008, pentru a promova diversitatea culturala si dialogul intercultural in Europa.
Directia Generala Educatie si Cultura a Comisiei Europene a reales acelasi consortiu din 2009 sa organizeze editia 2010 a acestui premiu: Federatia Europeana a Librarilor, Consiliul European al Scriitorilor si Federatia Europeana a Editorilor de carte. Ceremonia de premiere va avea loc in luna noiembrie 2010.
Romania face parte din tarile selectate in 2010, alaturi de Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Luxembourg, Slovenia, Spania si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.
Premiul European pentru Literatura are rolul de a atrage atentia asupra creativitatii, diversitatii si bogatiei literaturii europene contemporane, de a promova circulatia literaturii in Europa si de a spori interesul cetatenilor europeni pentru operele literare din alte tari europene.
In 2009, 12 autori debutanti din primul grup de tari participante au fost premiati in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Bruxelles. La ceremonie au participat presedintele José Manuel Barroso, scriitorul suedez Henning Mankell, ministrul suedez al culturii, Lena Adelsohn Liljeroth si Doris Pack, presedintele Comisiei pentru Educatie si Cultura a Parlamentului European.
Premiul European pentru Literatura este cofinantat prin programul Cultura al Uniunii Europene. Programul sprijina proiectele de cooperare culturala transnationala in care sunt implicate minim trei state participante la program. De asemenea, ofera sprijin pentru traducerea operelor literare si este deschis tuturor sectoarelor culturale, cu exceptia audiovizualului, pentru care exista programe separate.
Razvan Radulescu (n. 23 octombrie 1969) a absolvit Facultatea de Limbi Straine si Academia de Muzica din Bucuresti. A debutat in volumul colectiv „Tablou de familie” (Editura Leka Brincus, 1995). Volumul „Viata si faptele lui Ilie Cazane” (Editura Cartea Romaneasca, 1997 Polirom, 2008) a primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. A scris scenariile filmelor “Marfa si banii” (2001, in colaborare cu Cristi Puiu), „Niki Ardelean, colonel in rezerva” (2003, in colaborare cu Cristi Puiu), „Hrana pentru pestii mici” (2004, in colaborare cu Cristi Puiu), Offset (2004, in colaborare cu Cristi Puiu), “Moartea domnului Lazarescu” (2005, in colaborare cu Cristi Puiu), „Hirtia va fi albastra” (2005, in colaborare cu Alexandru Baciu si Radu Muntean), „Felicia, inainte de toate” (2009, scenariu si regie, in colaborare cu Melissa de Raaf) A fost director artistic al revistei Elle Romania.