Recomandare de lectură: „Necunoscuta de la Palazzo D’Oro“

Recomandare de lectură: „Necunoscuta de la Palazzo D’Oro“

Peste aproximativ două săptămâni vă veți putea bucura de o carte spectaculoasă, o colecție de povestiri semnată de autorul american Paul Theroux: Necunoscuta de la Palazzo D’Oro. O lectură recomandată de BookMag.

„Aceasta este povestea mea. Acum, că am trecut de 60 de ani, pot să o spun“ – așa începe una dintre cele mai bune piese literare ale lui Paul Theroux, nuvela care dă titlul cărții. Povestitorul își amintește o aventură incredibilă pe care a avut-o în tinerețe, la 21 de ani. Era student la Arte când a întâlnit-o în Sicilia pe ea, o contesă – aparent distantă și inaccesibilă – călătorind cu Haroun, un însoțitor dubios. Sărac, dar debordând de trufia tinereţii şi de talent artistic abia înmugurit, studentul acceptă propunerea de a deveni companionul frumoasei şi fascinantei aristocrate. Iar relaţia lor – formală şi rece în timpul zilei, toridă şi pătimaşă noaptea – îl duce într-un punct în care nimic, nici măcar iubita lui, nu este ceea ce pare. Și pentru că această carte a apărut chiar în preajma celei de-a 60-a aniversări a scriitorului, mulți au speculat că nuvela care dă titlul volumului ar conține doar o picătură de ficțiune.

Celelalte povestiri din carte urmează aceeași notă senzuală, de la primele experiențe amoroase la aventuri în Boston, Africa și Hawaii. Paul Theroux scrie inteligent și aluziv, cu o înțelegere profundă a slăbiciunilor masculine.

„O culegere de povestiri decadente, captivante… Evocând fie sofisticarea plictisită a aristocraţilor europeni, fie trivialitatea adolescenţilor americani, Theroux scrie cu o graţie şi o economie a limbajului absolut irezistibile“. – Mail on Sunday

„Intriga erotică se află în miezul acestor naraţiuni, fiecare dintre ele transformând teritorii cunoscute într-o poveste miraculos de stranie“. – Vogue

„Atenţia lui Theroux pentru detaliu este seducătoare, iar imaginaţia sa fascinantă“. – Irish Independent

„Extrem de tulburător. O demonstraţie de maestru în utilizarea detaliilor şi a evocărilor încărcate de senzualitate“. – Financial Times

Paul Theroux (n. 1941) este un celebru şi prolific scriitor american, autor de romane, volume de povestiri şi literatură de călătorie. După ce a studiat la Universitatea din Maine şi apoi la Universitatea din Massachusetts Amherst, unde a obţinut un B.A. în Engleză, s-a alăturat programului Peace Corps în 1963, lucrând ca profesor în Malawi. Acuzat de spionaj şi exclus din Peace Corps, a plecat în Uganda, pentru a preda la Universitatea Makerer din Kampala. Apoi a ţinut timp de doi ani cursuri la Universitatea din Singapore, după care s-a stabilit în Anglia împreună cu familia. În prezent, locuieşte în Hawaii şi la Cape Cod, în Statele Unite.

Printre cele mai cunoscute cărţi ale sale se numără The Great Railway Bazaar (descrierea unei călătorii cu trenul din Marea Britanie în Japonia şi înapoi), The Old Patagonian Express (o călătorie cu trenul de la Boston până în Argentina), Riding the Iron Rooster (în care relatează o vizită în China), Dark Star Safari (o călătorie de la Cairo la Cape Town), romanele A Dead Hand, The Elephanta Suite etc.

Theroux a primit numeroase premii şi distincţii prestigioase (James Tait Black Memorial Prize, Whitbread Prize, Thomas Cook Travel Book Prize, American Academy and Institute of Arts and Letters Award for Literature etc.). Theroux este, de asemenea, membru al Royal Society of Literature şi al Royal Geographical Society din Marea Britanie.

Back to top