Richelle Mead: „Scrisul e înșelător, niciodată nu știi care va fi succesul unui titlu“

Richelle Mead: „Scrisul e înșelător, niciodată nu știi care va fi succesul unui titlu“

Succesul romanelor semnate de Richelle Mead vine nu doar din stilul spumos și plin de imaginație etalat în seriile Georgina Kincaid și Academia vampirilor, dar și din faptul că rezonează foarte bine cu publicul său. Este tânără, amuzantă, deschisă și fiecare lansare de carte la care participă se transformă într-un spectacol pentru cititorii săi. Un interviu în exclusivitate pentru BookMag.

Cum v-ați început cariera scriitoricească?

Dintotdeauna mi-am dorit să scriu, dar abia spre 30 de ani m-am gândit la scris ca la o opțiune de carieră. Am avut multe alte slujbe și am început să scriu în timpul liber. Tristeți de sucub a fost prima mea carte publicată, dar nici atunci nu m-am decis să ma dedic full time scrisului. Pentru că scrisul este înșelător, niciodată nu știi care va fi succesul unui titlu.

Aveți un simț al umorului aparte, mai ales în seria Georgina Kincaid. Umorul este un ingredient important în cărțile dumneavoastră?

Cred că este esențial, în parte și pentru că mie îmi plac chestiile amuzante. Dar, la modul serios, cred că ai nevoie de umor ca să echilibrezi cumva dramaticul și atmosfera întunecată. Unora li se pare ciudat că romanele din seria Georgina Kincaid pot avea și pasaje amuzante și pasaje tulburătoare. Așa e viața, totuși. Bucurie amestecată cu tristețe, vremuri bune urmate de unele mai puțin fericite.

Care vă este personajul favorit din seria Georgina Kincaid? Dar cel care v-a dat cele mai multe bătăi de cap?

Georgina este și personajul favorit, dar și cel care mi-a creat cele mai multe probleme. E favorita mea pentru că e haioasă și deșteaptă, iar ca scriitoare te distrezi descriind un personaj care gândește ca ea și are asemenea puteri. A fost totuși foarte dificil de creat, fiindcă e greu să faci simpatic un personaj a cărui treabă e să le facă rău altora. Mi-a luat ceva timp până am găsit echilibrul perfect al acestui personaj.

Cum echilibrați personajele și intriga în romanele dumneavoastră? De care vă ocupați mai întâi?

Sunt la fel de importante și un scriitor trebuie să fie în permanență atent la echilibrarea lor. Mă străduiesc să creez atât personaje puternice, cât și acțiuni puternice, dar personajele au întâietate. Dacă acțiunea trenează, cititorii vor râmăne oarecum fideli personajelor bune. În schimb, dacă personajele sunt slabe, nici cea mai bună acțiune nu le poate salva.

Georgina Kincaid este o eroină dură, dar și vulnerabilă. Cum ați creat acest personaj – ați folosit surse mitologice sau doar v-ați imaginat o femeie atât de frumoasă încât merită să mori pentru ea?

Câte puțin din toate. Cu siguranță că ideea sucubilor vine din mitologie, dar scopul meu principal a fost să creez personajul care să fie agreat de cititori și ei să relaționeze cumva cu el. Georgina are multe calități supraumane, puterile și existența ei sunt în întregime fantastice….dar cu toate acestea, la sfârșitul zilei are aceleași doruri și temeri pe care le are orice om obișnuit. Cred că acesta este secretul succesului acestui personaj și al poveștii sale.

Georgina schimbă o grămadă de rochii! I-ați împrumutat pasiunea dumneavoastră pentru modă?

Și eu am o mulțime de rochii, dar Georgina este mult mai stilată și mai elegantă decât mine! Cred că aș avea de învățat de la ea.

Ce părere aveți despre pasiunea adolescenților pentru vampiri și paranormal? E doar o modă trecătoare ori devine un gen literar puternic?

Cred că deja este un gen literar puternic. Este trecut cu vederea faptul că nebunia cu vampirii nu e deloc nouă. Oamenii iubesc poveștile cu vampiri de la Anne Rice, Bram Stoker și mulți alții încoace. Este nouă doar atenția mass media față de acest gen literar și faptul că a atras cititori care nu au mai lecturat romane fantasy până acum. Nu cred că este doar o tendință care va dispărea la un moment dat, probabil că se va modifica puțin.

Scrieți urban fantasy, romane pentru adolescenți și romance paranormal. Ați mai încercat să scrieți și alt gen de literatură?

Încă nu. Sunt prinsă deocamdată de aceste genuri. Mi-ar plăcea foarte mult să încerc la un moment dat ceva nou, dar deocamdată rămân în zona în care am adunat mulți cititori. În plus, sunt genuri pe care le iubesc, iar asta e foarte important.

Care v-au fost autorii preferați în adolescență? Acum ce citiți?

Autorii mei favoriți erau legați de literatura fantastică, într-un fel sau altul: Marion Zimmer Bradley, Sheri S. Tepper și Margaret Weis & Tracy Hickman. Încă mai citesc mult fantasy de amuzament, dar este vorba despre fantasy epic, nu paranormal. Acum citesc o carte de Jacqueline Carey.

Aveți foarte mulți fani în România, atât pentru seria Georgina Kincaid, cât și pentru Academia vampirilor. V-ați gândit la un turneu literar în această parte a Europei?

Desigur! Depinde doar de editorul meu din România și de o programare care să țină cont și de activitățile mele curente, dar în mod sigur mi-ar plăcea să vin acolo!

Back to top