Poate fi considerată tristețea o experiență metafizică? Aflati răspunsul doar la Librăria Avant-Garde din Iasi

Horia Patrascu - Sentimentul metafizic al tristetii Librăria Avant-Garde Librarium împreună cu editura TREI vă invită marți, 29 martie, de la ora 18.00,  la o dezbatere porrnind de la volumul Sentimentul metafizic al tristeții de Horia Pătrașcu (cu o prefață de Ștefan Afloroaei).

Alături de autor, vor fi prezenți: Prof. Dr. Petru Bejan, Lect. Dr. George Bondor

La eveniment va participa și prof. Dr. Ștefan Afloroaei.

„Trebuie să remarc maniera personală şi atrăgătoare în care a fost elaborată această lucrare, limbajul ei elevat şi de o eleganţă aparte. Horia Pătraşcu a căutat să argumenteze, într-o manieră destul de clară, faptul că istoria gândirii metafizice stă în relaţie esenţială cu unele sentimente profunde pe care le trăiesc oamenii de la o epocă la alta. Am motive să cred că lectura acestei cărţi va răspunde sensibilităţii celor atraşi de recunoaşterea unor moduri elevate ale experienţei metafizice, încă elocvente astăzi. În definitiv, tocmai acesta pare să fie un pariu al cărţii sale, faptul că metafizica, în pofida exaltării celor care-i anunţă de la o zi la alta sfârşitul definitiv, îşi vede în continuare de drumul ei. Fără să revină la pretenţiile ei doctrinare de altădată şi fără să mai urmeze modelul discursiv al ştiinţelor acestui timp, metafizica îşi descoperă noi resurse. – Noi şi, totuşi, destul de vechi în cultura europeană. Or, experienţa unor dispoziţii afective de limită, aşa cum sunt melancolia, acedia, nostalgia şi angoasa, reprezintă una din aceste resurse.” (Ştefan Afloroaei)

Horia Pătraşcu (n. 1976) a absolvit Facultatea de Filosofie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi în 1998; este lector la Facultatea de Relații Internaționale, Istorie şi Filosofie, Catedra de Filosofie, Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti.  Cărți publicate: Sine retractatione (Junimea, Iaşi, 2000) Despre urât şi alţi demoni (Editura Fundației Axis, Iaşi, 2005), Singur printre români (Editura Paralela 45, Piteşti, 2010). A publicat articole şi studii în Idei în dialog, Luceafărul, Le Grognard, Revista de filosofie, Hermeneia, Vox Philosophiae, Analelele Universităţii „Al. I. Cuza”. Este membru al Centrului de Hermeneutică, Fenomenologie şi Filosofie Practică de pe lângă Facultatea de Filosofie şi Ştiințe Social-Politice, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi.

…Pe strada Lăpuşneanu, la numărul 16.

Back to top