Romanul lui Radu Pavel Gheo, laureat al Premiului Naţional de Proză

Radu Pavel GheoDupă o selecţie riguroasă, juriul format din Alexandru Călinescu (preşedinte), Emil Brumaru, Codrin Liviu Cuţitaru, Valeriu Gherghel, Bogdan Creţu şi Doris Mironescu a anunţat câştigătorii Premiilor Ziarului de Iaşi pe anul 2010: Radu Pavel Gheo va primi Premiul Naţional de proză Ziarul de Iaşi pentru romanul Noapte bună, copii!, publicat de editura Polirom, iar Briscan Zara – Premiul de debut „Aurel Leon”, pentru romanul Dezmăţ în unu, publicat la editura BZ.

Romanul Noapte bună, copii! de Radu Pavel Gheo a fost ales câştigător al premiului oferit de „Ziarul de Iaşi” în urma a trei selecţii riguroase. El a concurat, în faza finală, cu volumele Ana Maria şi îngerii de Radu Aldulescu, Ambasadorul invizibil de Nichita Danilov, Camionul bulgar de Dumitru Ţepeneag şi Amor intellectualis de Ion Vianu.

„Anul acesta, juriul a optat pentru un roman al unui scriitor relativ tânăr, care în orice caz nu şi-a dat toată măsura capacităţii sale, deşi a lansat până acum mai multe cărţi, care au avut o primire foarte bună. Este un scriitor care are şi o experienţă existenţială interesantă, pe care, de altfel, a fructificat-o într-o altă carte a sa, o efemeră experienţă americană, iar ecouri din ea regăsim si în Noapte bună, copii!, a motivat Alexandru Călinescu alegerea juriului.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost iniţiat în 2003, din dorinţa de a-i recompensa pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.
Câştigătorii Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” la ediţiile anterioare au fost: Gabriela Adameşteanu, Ovidiu Nimigean, Mircea Cărtărescu, Ioan T. Morar, Petru Cimpoeşu, Bogdan Popescu, Ion Iovan, Cristian Teodorescu.

Conform regulamentului de desfăşurare a concursului pentru Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi, un autor poate fi premiat o singură dată. Din acest motiv, juriul nu a inclus în lista cărţilor nominalizate două apariţii semnificative ale anului literar trecut – Provizorat de Gabriela Adameşteanu şi Rădăcina de bucsău de Ovidiu Nimigean, cei doi autori fiind premiaţi la ediţiile precedente.

Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oraviţa), absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea de Vest Timişoara, redactor şi traducător al Editurii Polirom şi redactor al revistei Orizont din Timişoara. Deţine rubrici permanente în săptămânalul ieşean Suplimentul de cultură şi în revistele Orizont şi Noua literatură.
La editura Polirom a mai publicat: Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (ed. I, 2003; ed. a II-a, 2005); Românii e deştepţi (ed. I, 2004; ed. a II-a, 2006); Fairia – o lume îndepărtată (2004); DEX-ul şi sexul (2005), Numele mierlei (2008). A coordonat împreună cu Dan Lungu volumul Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (2008).
A apărut în mai multe antologii de proză şi eseuri din România, iar o serie de texte scurte i-au fost traduse în franceză, germană, maghiară, polonă, sârbă, slovenă. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN CLUB România şi membru fondator al Asociaţiei Culturale CLUB 8 (Iaşi).

Back to top