Savurosul dialog epistolar dintre Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu s-a concretizat într-o carte

Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc de Bogdan-Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu este cel mai recent volum de publicistică apărut în colecţia „Duplex” a editurii Polirom.

Pretextul epistolarului îl constituie controversa legată de preeminenţa literaturii ruse sau a celei anglo-saxone: Gogol sau Joyce. Pornind de la Lecţiile de Literatură ale lui Vladimir Nabokov, fiecare dintre cei doi tineri scriitori îşi apără opţiunile literare. Un punct esenţial al dialogului celor doi e tocmai o anumită opoziţie între funcţia estetică şi cea socială ori, mai ales, politică a literaturii.

„Epistolele s-au iscat, iniţial, la Hanul lui Manuc, de ziua naţională a României, în 2006, în varianta orală. Au fost mutate în forma tiparită, într-o rubrica lunară din Suplimentul de cultură, de unde au emigrat în paginile Observatorului cultural. Ultimele scrisori au fost publicate de revista Noua literatură, pentru ca epilogul să fie postat exclusiv pe blogul lui Vasile Ernu.”, declară autorii.

„Ceea ce-i desparte nu-i chiar pentru copii. Ernu e posedat de contextul operei şi evadează în teorie, Stănescu e «bolnav» de revelaţia sensului, a textului cu deschidere în infernul oricărei frumuseţi. Pentru Ernu, poezia e o problemă de viaţă şi de moarte, pentru Stănescu «doar» o contaminare. Febrili, scrupuloşi, oricum ciudaţi «pentru situaţia în care ne găsim», vor apela la bibliografii autorizate, la canonul Bloom, la lista Nabokov…Ca în toate poveştile bune, nu vom cunoaşte sfârşitul acestui «pariu infantil». Ca în toate poveştile bune, va exista însă un «deodată» când inima începe sa bată cu putere (i-am investigat pe cei mai mari dintre cei mari – nici unul nu ocoleşte acest moment cardiac)…” (Radu Cosasu)

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă şi HotNews, precum şi rubrici permanente în revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom, 2006; ed. a II-a, 2007), care a apărut în 2007 la editura Ad Marginem din Rusia şi în 2009 la editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria. Cartea este în curs de apariţie la editurile Akal din Spania, Hacca din Italia, L’Harmattan din Ungaria şi Sulakauri din Georgia. Născut în URSS a fost nominalizat la Premiul de debut al revistei Cuvântul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator Cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul. Volumul a fost de asemenea distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. Alături de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea şi Ovidiu Tichindeleanu, Vasile Ernu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (Cartier, 2008). In 2009 publică la Polirom volumul Ultimii eretici ai imperiului, în curs de apariţie la editura Ad Marginem din Rusia.

Bogdan Alexandru Stanescu (n. 1979) a lucrat ca junior editor la Ziarul de duminică, începând cu anul 2000. Din acelaşi an a devenit redactor şi cronicar literar principal al revistei Luceafărul. A publicat cronici literare, neîntrerupt, în cele mai importante reviste culturale. De asemenea, a publicat poezie, proză şi eseu în Adevărul literar şi artistic, Luceafărul şi Ziua literară. Din 2004 a devenit producător executiv al emisiunii Parte de carte realizate de Cristian Tabara la ProTV.

Din 2005 a fost angajat ca redactor-şef al colecţiei „Biblioteca Polirom”, pentru a deveni director editorial în 2006. Este prezent cu un eseu în antologia Generaţia 2000 (Pontica) şi cu proze în antologiile Primul meu fum, Prima mea călătorie în străinătate şi Prima mea carte (ART, 2010).

Bogdan-Alexandru Stănescu este primul editor român acceptat să participe la „Fellowshipul de la Ierusalim”, cel mai important program de pregatire profesională dedicat editorilor şi agenţilor literari din întreaga lume.

Această carte va fi în stocul elefant.ro de săptămâna viitoare; dacă doriţi să o achizitionaţi, puteţi plasa o precomandă pe site-ul nostru.

Back to top