De joi până luni cărtile sunt în sărbătoare la Gaudeamus

Peste 380 de edituri, distribuitori de carte, instituţii culturale şi de învăţământ din Romania şi alte ţări vor participa la cea de-a 17-a ediţie a Târgului Internaţional de carte Gaudeamus organizat de Radio România în perioada 18 – 22 noiembrie 2010, în Pavilionul Central Romexpo.

Valdimir Epstein – directorul executiv al Gaudeamus – şi-a propus ca în acest an să urmărească profesionalizarea târgului, introducând expozitii şi proiecte noi printre care menţionăm şi Bookcrossing – un proiect internaţional prin care se promovează lectura care functionează pe principiul „când găsesti o carte în oraş, să o faci să circule”.

Ţara invitată de onoare la această ediţie va fi Belgia, reprezentată de Fabienne Reuter, în calitate de Şef al delegatiei Valonia-Bruxelles. Prezenţa Belgiei la târg este un semn de fidelă colaborare culturală cu Romania, în contextul special al Presedinţiei belgiene a Uniunii Europene din a doua parte a acestui an. Organizatorii au avut ideea de a avea un Presedinte de Onoare al târgului, Jacques Dubois.

Francofonia va fi bine reprezentată în cadrul târgului prin prezentarea cărţilor traduse din limba franceza în limba română iar standul belgian va pune în valoare autorii belgieni-francofoni traduşi în limba română, va avea o secţiune specială pentru copii şi tineret şi de asemenea benzi desenate. Literatura va avea un loc bine definit în cadrul standului şi va pune accentul pe teatru.

Scriitorii invitaţi la târg au fost selectaţi în functie de legătura lor cu România, printre aceştia numărându-se: Norman Manea (autor de origine română, stabilit in SUA), Catherine Cusset, Marie Darrieussecq (Franta) dar şi Sergio Romano, Bruno Mazzoni, Marco Polillo (Italia), alături de reprezentanţi ai culturii belgiene francofone – Paul Emond, Didier Platteau, Emile Lansman, Bernard Debroux, Jean Auquier.

Târgul Gaudeamus reprezinta momentul de vârf al unui proiect cultural continental, Zilele Cărţii Europene. Unele dintre manifestările cuprinse in Gaudeamus 2010 răspund temelor privilegiate propuse în acest an de iniţiatorii proiectului: Cinematografia – de la carte la micul şi marele ecran, Basmul – pentru cei mici şi mari, Europa gurmandă.

Back to top