Scotch de Ioana Bradea si Cerul din burta de Ioana Nicolaie vor fi lansate la Bistrita

Romanele Scotch de Ioana Bradea si Cerul din burta de Ioana Nicolaie vor fi lansate in cadrul Festivalului de Poezie si muzica de camera de la Bistrita, care se va desfasura intre 15-18 iulie 2010.

Scotch, cel mai recent roman al Ioanei Bradea, aparut in colectia „Ego. Proza” de la Polirom, va fi lansat joi, 15 iulie, incepind cu ora 16.00, la Ceainaria librariei Casa Cartii „N. Steinhardt”. Prezinta: Ioana Nicolaie.

Scotch este imaginea unui dezolant spatiu postindustrial dintr-un oras de provincie: uzine dezafectate, muncitorii si patronii „capitalisti“ ai putinelor fabrici salvate de la disparitie, resturi de fier si beton, crisma incredibil de ieftina si blocul de nefamilisti. Aici se schiteaza fragil o poveste intre un inginer tinar, incremenit in capcana Fabricii de Aliaje Speciale, si secretara directorului, care traverseaza dezolantul peisaj pe role, cu volumul lui Marcus Aurelius in rucsac. Peste toate pluteste amintirea lui Ila, taran mort in patul lui, in sunet de cetera, si o abia ghicita nostalgie a lumii rurale disparute. Cartea Ioanei Bradea este un straniu poem muzical despre fabrici si uzine agonizante, despre macarale si masini cu denumiri tehnice complicate, devenite inutile in brava lume noua a Romaniei contemporane.

Ioana Bradea (n. 1975, Bistrita) a debutat editorial in 2004, cu romanul Bagau, pentru care a fost distinsa cu Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania. Scotch este al doilea roman al autoarei.

Cerul din burta, romanul Ioanei Nicolaie, reeditat de curind tot in colectia „Ego. Proza” de la Polirom, va fi prezentat vineri, 16 iulie, incepind cu ora 19.00, la Sinagoga din Bistrita. Prezinta: Marius Chivu. Cerul din burta va mai fi lansat si la Muzeul de Arta Comparata din Singeorz-Bai, simbata, 17 iulie, incepind cu ora 15.30. Prezinta: Marin Malaicu-Hondrari.

Cerul din burta are drept coloana vertebrala povestea magica – pina acum nescrisa – a celor noua luni de sarcina. Personaje centrale sint femeia care pacurge uluita maternitatea, ca secventa de viata pe care numai ea o poate cunoaste, si copilul nenascut care creste si se apropie tot mai mult de lume. Mica/mare istorie la care eroina este partasa aluvioneaza detaliul medical si amintirea, „vocile” altor mame, stiri preluate din medii sau pasaje din carti de specialitate. Construita pe mai multe paliere – fiziologic, poetic, filozofic, mistic –, folosindu-se de principiul jurnalului si de tehnica poeziei, mixind postmodern stari si povesti, Cerul din burta este o carte profunda si seducatoare.

Ioana Nicolaie (n. 1 iunie 1974) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti si cursurile de masterat ale aceleiasi facultati. A fost inclusa in volumele colective Ferestre 98 (Aristarc, 1998), 40238 Tescani (Image, 1999), Generatia 2000 (Pontica, 2004), Cartea cu bunici (Humanitas, 2007), Primii mei blugi (Art, 2009), Bookataria de texte si imagini (Clubul Ilustratorilor, 2009), Divanul scriitoarei (Limes, 2010). De asemenea, este prezenta in mai multe reviste si antologii straine, printre care Poesie 2003: Roumanie, territoire d’Orphee (2003), New European Poets (2008) si Poetry Wales (2009-2010).

A publicat volumele: Poza retusata (Cartea Romaneasca, 2000), Nordul (Paralela 45, 2002; roman tradus si publicat in Germania in 2008), Credinta (Paralela 45, 2003), Cerul din burta (Paralela 45, 2005; roman declarat „Cartea lunii iulie” de revista Orizont si nominalizat la Eastern European Literature Award), Cenotaf (Paralela 45, 2006), Aventurile lui Arik (Corint Junior, 2008) si O pasare pe sirma (Polirom, 2008; roman in curs de traducere in Italia). Selectii din versurile autoarei au aparut in Franta, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA si Bulgaria.

Festivalul de Poezie si muzica de camera de la Bistrita se afla la a doua editie si este organizat de Societatea de Concerte Bistrita, Primaria Bistrita, Muzeul de Arta Comparata din Singeorz-Bai, Asociatia Argument Bistrita, Penitenciarul Bistrita.

Invitatii acestei editii:

Rodica Barna, Ioana Bradea, Mircea Cartarescu, Marius Chivu, Gabriel Dalis, Vasile Dancu, Vasile George Dancu, Ana Dragu, Adela Greceanu, Doina Ioanid, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Stefan Manasia, Ioan Moldovan, Rares Moldovan, Vlad Moldovan, Ioana Nicolaie, Octavian Soviany, Florin Partene, Razvan Tupa, Radu Vancu, Luiza Vasiliu, Alexandru Vasies, Miruna Vlada

Pentru a vizualiza programul complet al evenimentelor, accesati blogul festivalului: http://poeziaelabistrita.wordpress.com

Back to top