Scriitorul Dorin Tudoran revine in Romania, in perioada 11-18 ianuarie, pentru o serie de evenimente si intalniri cu publicul, organizate atat in capitala, cat si la Botosani si Cernauti.
Distins, anul trecut, cu Premiul National pentru Poezie „Mihai Eminescu”, sectiunea Opera Omnia, Dorin Tudoran este unul dintre invitatii de onoare ai editiei de anul acesta ai evenimentului, el urmand sa participe la toate manifestarile organizate la Botosani si Cernauti cu ocazia Jubileului Premiului National pentru Poezie si a Zilei Culturii Nationale.
La Bucuresti, Dorin Tudoran se va intalni cu cititorii si media autohtone in cadrul a doua evenimente deschise publicului larg, prilejuite de aparitia, la Editura Polirom, in urma cu cateva luni, a volumului Eu, fiul lor. Dosar de securitate.
• Marti, 11 ianuarie, ora 17.00, la sediul Institutului Roman de Istorie Recenta (B-dul Nicolae Bălcescu 21, sc. B, et. 4), Dorin Tudoran va sustine o conferinta cu tema „Eu, fiul lor si necesitatea recuperarii memoriei”.
Alaturi de scriitor, la eveniment vor mai participa: Radu Calin Cristea, Liviu Antonesei si Daniel Cristea-Enache.
• Cel de-al doilea eveniment va avea loc marti, 18 ianuarie, incepand cu ora 18.00, la Libraria Dalles (B-dul Nicolae Balcescu nr. 18).
La intalnirea scriitorului Dorin Tudoran cu cititorii, precum si la dialogul despre cel mai recent volum al sau, Eu, fiul lor. Dosar de securitate, vor mai lua parte: Cristian Tudor Popescu, Mircea Martin, Ovidiu Simonca si Daniel Cristea-Enache.
Volumul Eu, fiul lor. Dosar de securitate reprezinta o selectie din documentele de urmarire informativa a lui Dorin Tudoran din perioada 1976-1986. Desi, oficial, lui Dorin Tudoran i s-a deschis dosar de urmarire informativa in 1982, cele 9.852 de file recuperate din dosarul sau de Securitate indica faptul ca era urmarit informativ inca din anul 1976, cand apare si prima transcriere a unei convorbiri telefonice.
Intr-un interviu Dorin Tudoran declara: „Aparitia unei carti nu poate fi decat un prilej de bucurie pentru autorul ei. Cum nu eu am scris aceasta carte, ci ea m-a scris pe mine, ma intreb cat de mult se vor bucura de aparitia acestui volum multiplii lui autori, fosti de toate felurile: inalti ofiteri de Securitate si Militie, inalti demnitari de Stat si de Partid, turnatori frenetici, surse surescitate, rezidenti ai Securitatii in presa si cultura si, sa nu uit, armata cu mult mai mare decat vom dori sa recunoastem vreodata a celor numiti „persoane de sprijin”.