Scriitorul Ognjen Spahic, premiat la festivalul de la Neptun

Scriitorul Ognjen Spahic, cea mai puternică voce în proza muntenegreană de după divizarea fostei Iugo­slavii, a fost recent premiat la Neptun, în cadrul celei de a zecea ediții a Festivalul Internațional Zile și Nopți de Literatură. Spahic a fost recompensat cu Premiul Festivalului pentru un tânăr scriitor.

Copiii lui Hansen, singurul său roman (Spahic a mai publicat o culegere de reportaje și două volume de povestiri, în 2001 și, respectiv, 2007), a apărut în 2004 și a primit premiul Mesa Selimovic (cel mai bun roman publicat în 2004 în Bosnia și Herțegovina, Croația, Muntenegru și Serbia). În prezent, Ognjen Spahic lucrează ca jurna­list în Podgorica.

Acțiunea romanului se desfășoară în România, mai exact în leprozeria de la Tichilești, ultimul lazaret de acest fel din Europa, un univers închis și damnat în care își petrec viața o mână de oameni proscriși de familie și prieteni din cauza cumplitei lor maladii. Morți pentru lume, fără o legătură oricât de fragilă cu ea, leproșii asistă de la distanță la evenimentele care au zguduit Europa în ultima jumătate a secolului trecut, de la al Doilea Război Mondial până la revoluția din 1989.

Back to top