Seara Guillermo Arriaga la FILIT

Seara Guillermo Arriaga la FILIT

Autorul mexican Guillermo Arriaga, o adevărată celebritate a literaturii şi filmului mondial, va urca pe scena Teatrului Național Vasile Alecsandri joi, în cea de-a treia seară FILIT. Este autorul romanelor: Escuadrón Guillotina (1991), Un dulce olor a muerte (1994) şi El Búfalo de la noche (1999). Cărţile lui Guillermo Arriaga, Retorno 201 și Escadron Ghilotina au apărut în româneşte la Editura Vellant.

Guillermo Arriaga Jordán (n. 13 martie 1958) este scriitor, scenarist, regizor şi producător. S-a născut în Mexico City, petrecându-şi copilăria într-unul dintre cele mai violente cartiere ale metropolei. La vârsta de 13 ani îşi pierde simţul mirosului în urma unei lupte de stradă, experienţă care îi va servi ca inspiraţie de-a lungul carierei (acţiunea romanul Un dulce olor a muerte este dublată de numeroase şi rafinate referinţe olfactive).

Înainte de a alege cariera de scriitor, Arriaga a încercat mai multe ocupaţii şi profesii, fiind angajat ca boxer, baschetbalist sau jucător profesionist de fotbal.

Este licenţiat în Comunicare şi are un masterat în Psihologie, la Universitatea Ibero-Americană, unde a predat cursuri de media înainte de a se alătura Institutului Tehnologic din Monterrey. Definindu-se drept „un vânător care lucrează ca scriitor”, Arriaga este scenaristul filmului Amores Perros, a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru cel mai bun scenariu cu 21 Grams şi a primit premiul pentru el mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2005) pentru The Three Burials of Melquiades Estrada (film în care a jucat rolul secundar de vânător de urşi).

În timp ce preda la Universitatea Ibero-Americană, Arriaga l-a cunoscut pe regizorul Alejandro González Iñárritu şi, împreună, s-au hotărât să creeze un film construit din trei poveşti separate care converg spre un deznodământ comun. Rezultatul a fost Amores Perros (1999), unul dintre cele mai apreciate filme din cinematografia mexicană contemporană. Viziunea îndrăzneaţă asupra vieţii de zi cu zi în Mexic le-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film străin, un premiu BAFTA pentru cel mai bun film în altă limbă decât engleza, premiile “Critics Week Grand Prize” şi “Young Critics Award” la Festivalul de Film de la Cannes (2000) şi multe alte premii şi nominalizări.

După acest succes, Arriaga şi Iñárritu au lucrat împreună şi la producerea filmelor 21 Grams, avându-i în distribuţie pe Benicio del Toro, Naomi Watts şi Sean Penn, şi Babel, cu Brad Pitt şi Cate Blanchett, însă acest din urmă film a marcat şi sfârşitul colaborării dintre cei doi, din cauza divergenţelor din timpul filmărilor. În 2008 a fost lansat filmul The Burning Plain, care le are în distribuţie pe Charlize Theron şi Kim Bassinger.

Deşi a fost premiat adesea în calitate de scenarist, Arriaga a declarat în repetate rânduri că nu îi place să fie numit “scenarist” şi că atât el, cât şi ceilalţi scenarişti sunt de fapt scriitori şi ar trebui recunoscuţi ca atare.

Alături de Guillermo Arriaga, în cadrul evenimentelor FILIT vor mai fi prezenţi următorii scriitori din străinătate: Cătălin Dorian Florescu (Elveţia), Georgi Gospodinov (Bulgaria), Jens Christian Grøndahl (Danemarca), Patrick McGuinness (Marea Britanie), James Meek (Marea Britanie), Marius Daniel Popescu (Elveţia), Małgorzata Rejmer (Polonia), Fabio Stassi (Italia), Marius Szczygieł (Polonia) şi Oksana Zabușko (Ucraina).

Photo credit: 2929 Productions (courtesy David Barraza)

Back to top