Ștefania Mihalache: „O carte pe care o scriu ajunge să fie învelișul dur al unei trăiri informe“

Ștefania Mihalache: „O carte pe care o scriu ajunge să fie învelișul dur al unei trăiri informe“

Narcisismul arareori mă părăsește când se insinuează în câmpul emoțional nevoia de scris. Sau egotismul, atenția la sine sau cum s-o mai fi numind. La fel și clasica teamă de timp care poate nu mai este cool de menționat dar există și determină multe. Temele mele pleacă deci, mai mereu de la mine. Și de la teama mea care poate este un drapaj al orgoliului. Sau chiar invers. Dar nu asta e important. Important e unde ajung ele, temele. 

O carte pe care o scriu, la fel ca Est-falia și Poemele secretarei, ajunge să fie învelișul dur al unei trăiri informe, crude, translucide în care mă văd și pe mine și pe alții, cu toții prinși de ceva pe care l-am găsit, demult, în cartea Soniei Larian, Bietele corpuri, și care se numea Marandenbone. Nu pot să mă abțin și reiau aici un citat pentru că în el e vorba despre mine, despre motivațiile mele și despre ceea ce condiționează literatura mea. Ce este, deci, Marandenbone? Este „partea aceea  a lumii (de lume) răspunzându-ne cu răutate: Păi sigur, păi sigur“.

Vocea liniștitoare, sedativă a normalului în spatele căreia se ascunde ceva de care mi-e și frică să vorbesc prea mult. Ceva-ul pe care-l întrezărești atunci când îți dai seama că ani întregi ți-ai privit mama din spate, cum stătea întoarsă spre chiuveta din bucătărie, iar acum din spate te privește pe tine copilul tău. Ceva-ul pe care-l întrezărești când ți-a venit rândul să te întorci cu fața spre chiuvetă.

Acest fel de Marandenbone înspăimântător dar și moale, dulce, vrăjitoresc. Cam asta trebuie să aibă orice carte. Iar asta traversează lumea/lumile în care trăim oricare ar fi ele, ne traversează corpurile și despre asta trebuie să vorbim, dar nu oricum, ci îmblânzitor.

 

Carte de vizită

Ștefania Mihalache, născută în 15.08.1978, la Brașov. Absolventă a Facultății de Litere din Brașov, secția Română-Engleză. Am debutat literar cu poezie în revista studențească Erata. Am continuat să public poezie în reviste literare și de cultură ca: Interval, Paralela 45, Vatra. În perioada 2001 – 2002 am frecventat și am absolvit cursurile de Master în Gender and Culture ale Universității Central Europene de la Budapesta. Am debutat cu proză în volumul colectiv Junii 03, Antologia tinerilor scriitori brașoveni, editat cu sprijinul revistei Interval. Din 2003 m-am stabilit la București, unde am lucrat ca redactor. Am debutat în volum cu romanul Est-falia, apărut la editura Paralela 45, în 2004. Romanul a fost nominalizat la Marile Premii Prometheus, ediția a IV-a, categoria Opera Prima. Am colaborat cu proză, eseuri și critică literară în reviste ca Familia, Observator cultural, Pana mea, Dilemateca, Noua literatură. În perioada 2007 – 2009 am scris scenarii TV pentru studiourile Media Pro Pictures, București. În perioada octombrie 2009 – prezent: doctorand al Facultății de Litere, București, cu teza Copilăria în proza românească de după 1989. Volume publicate: Est-falia – roman, Editura Paralela 45, 2004 și Poemele secretarei – roman, Editura Cartea Românească, 2010.

 

Back to top