Știri din lumea literară

Știri din lumea literară

Premiul literar Man Asia a fost câștigat anul acesta de autoarea sud-coreeană Shin Kyung-sook, pentru romanul Please look after mom, povestea emoționantă a dispariției unei mame. Shin Kyung-sook s-a aflat în competiție cu scriitorii Amitav Gosh, Banana Yoshimoto, Tahmima Anam, Haruki Murakami. Romanul, vândut în 2 milioane de exemplare în Coreea de Sud, a fost tradus până acum în 32 de țări. Shin Kyung-sook este prima femeie care câștigă Premiul Man Asia.

Concursul Seniorii Imaginației 2011 și-a desemnat câștigătorii și suntem mândri să vă anunțăm că premiile au fost adjudecate de doi dintre colaboratorii noștri, scriitorii Liviu Radu și Mircea Opriță. Felicitări, domnilor! Mai multe detalii despre concurs și premii găsiți aici.

Editura franceză Flammarion este de vânzare, împreună cu rețeaua sa de distribuție. Grupul italian RCS Media Group, proprietarul editurii din 2000, nu mai poate susține pierderile de sute de milioane de euro ale companiei franceze. Printre cumpărătorii interesați se află marile edituri franceze Gallimard și Albin Michel, dar și Actes Sud. Conform estimărilor, Flammarion valorează aproximativ 220 – 250 de milioane de euro. Informații complete despre tranzacția editorială a anului aflați de aici.

După febra scandinavă a romanelor polițiste și thriller, iată că se ridică nume proaspete de autori de succes ai acestor genuri, de data aceasta din zona Europei Centrale și de Est. Scriitori precum ungurul Vilmos Kondor, ucraineanul Andrei Kurkov, polonezul Zygmunt Miloszewski sunt doar câțiva dintre autorii care au ajuns să aibă succes în restul Europei și în America. Dacă vor reuși ei să spargă monopolul suedez, vom vedea. Articolul integral pe www.publishingperspectives.com.

Un grup de scriitori chinezi cere companiei americane Apple despăgubiri consistente pentru preluarea de conținut nelicențiat, anunță AP aici.

Fundația Ian Fleming a semnat un contract pe zece ani cu grupul editorial Random House pentru a publica o retrospectivă a operei scriitorului britanic. La Vintage Books (imprint al Random House) vor apărea 14 romane James Bond și două volume de nonficțiune, anunță Reuters.

Scriitorul american James Patterson a donat 200.000 de cărți trupelor US aflate în misiune în diverse zone de pe mapamond.

J.K. Rowling a semnat un contract cu Little, Brown pentru publicarea primei sale cărți pentru adulți în variante print, e-Book și audiobook. Titlul și tema noii cărți sunt încă învăluite în mister.

Cinci autori și cinci ilustratori au fost selectați, dintr-un total de 57 de candidați din 32 de țări, pentru Premiul Hans Christian Andersen 2012: scriitorii Maria Teresa Andruetto (Argentina), Paul Fleischman (US), Bart Moeyaert (Belgia), Jean-Claude Mourlevat (Franța), Bianca Pitzorno (Italia) și ilustratorii Mohammad Ali Beniasadi (Iran), John Burningham (UK), Roger Mello (Brazilia), Peter Sis (Cehia), Javier Zabala (Spania).

Back to top