Teatru: „Maitreyi“ de Mircea Eliade, cu intervenţii din „Dragostea nu moare“ de Maitreyi Devi

Teatru: „Maitreyi“ de Mircea Eliade, cu intervenţii din „Dragostea nu moare“ de Maitreyi Devi

Prima întâlnire cu Maitreyi o ai în programa de bacalaureat, ca „lectură obligatorie”. A doua întâlnire: o reciteşti dupa 30 de ani şi realizezi că este mai mult decât frumoasa poveste de dragoste dintre Mircea Eliade şi Maitreyi Devi. Dincolo de orice vârstă, Maitreyi este una dintre cele mai puternice poveşti încărcate de mistic şi erotism. El a scris Maitreyi după ce a fost dat afară din casa familiei Narendra Sen. Ea a scris Dragostea nu moare ca răspuns, revoltată de apariţia romanul lui şi de toate fanteziile de amor pe care le mărturiseşte şi care o au ca personaj central. Fiecare a transpus subiectiv ceea ce sufletul său a trăit la o intensitate paroxistică, dincolo de reguli, prejudecăţi, religie, cultură.

Acum, la Teatrul Bulandra, poți vedea un spectacolul care are la bază o dramatizare dublă, realizată după romanul Maitreyi de Mircea Eliade, cu intervenţii din Dragostea nu moare de Maitreyi Devi. Este prima dată când aceste două puncte de vedere se întâlnesc pe o scenă de teatru. Actorii care dau naştere acestei poveşti joi, 10 mai, de la ora 20.00 sunt:

MAIA MORGENSTERN – Maitreyi la 60 de ani

AYLIN CADIR – Maitreyi la 16 ani

VLAD ZAMFIRESCU – Mircea Eliade

DORU ANA – Narendra Sen, tatăl lui Maitreyi

ANCA SIGARTĂU – Srimati Devi, mama lui Maitreyi

JASMINE ILIESCU – Chabu, sora lui Maitreyi în vârstă de 8 ani

CARLA MARIA TEAHA – Lilu, verişoara lui Maitreyi / şi în rolul prostituatei

MARIUS CHIVU – Mantu, verişorul lui Maitreyi

RADU MICU – Harold, prietenul lui Eliade

MĂDĂLINA DOROBANŢU –  servitoarea

Coregrafia: CARMEN PESANTEZ

Scenografia: ADINA MASTALIER

Ilustraţia muzicală: Chris Simion şi Carmen Pesantez

Consultanţă de specialitate: Carmen Pesantez şi Daniela Ţane

Dramatizarea şi regia artistică: CHRIS SIMION

„Pentru mine spectacolul MAITREYI reprezintă o experienţă personală, mai mult decât o experienţă scenică sau una literară. Prima întâlnire cu această poveste a fost în perioada adolescenţei, când era inclusă ca lectură obligatorie în programa de bac. A doua întâlnire a coincis cu deplasarea mea în India. Am recitit cartea şi abia atunci am înţeles că este mai mult decât o frumoasă poveste de dragoste ce a marcat generaţii întregi. Am propus un spectacol autentic, de la decor, costume, muzică, ritualuri, un spectacol în care sufletul să poată să fie atins de fragilitatea şi cultura unei lumi total diferite de lumea noastră. Şi cred că am reuşit, datorită unei distribuţii formidabile care a crezut în proiect şi a reuşit să scoată la lumină tot ceea ce India lui Eliade şi a lui Maitreyi conţine“, spune Chris Simion, care semnează regia spectacolului.

Biletele s-au pus în vânzare la Casa de Bilete a Teatrului Bulandra şi on line, detalii pe www.daya.ro și la telefon 0727 100 856. Un billet costă 50 de lei.

Back to top